You Tube-klippet ovan är hämtat från president Barack Obamas State of the Union-tal 27 januari. 55 sekunder in på klippet reser sig församlingen upp, jublar och applåderar. Det är när presidenten lovar att han ska satsa på ren och säker kärnkraftenergi. Några dagar senare skrevs löftet in i budgetförslaget för 2011. Om detta skrev jag här.
I går gick han vidare och meddelade att
den amerikanska regeringen beviljat närmare motsvarande 60 miljarder kronor för ett nytt kärnkraftverk, med två reaktorer, som ska stå klart i delstaten Georgia om sex år. Det blir det första kärnkraftverksbygget i USA på över 30 år. – Det här är bara en början, sa presidenten vidare och hävdade att det fanns mycket mer pengar i hans budget reserverade för ytterligare kärnkraftssatsningar de kommande åren. (Läs mera här eller lyssna här.)Bifallet från höger går inte att ta miste på och är ett exempel på att marknadsliberalerna inte är särskilt marknadsliberala när det kommer till kritan. De borde ju, rent logiskt, vara mycket kritiska till den här sortens statliga pengar och resonera som kärnkraftexperten i den nyliberala tankesmedjan Heritage Fund:
Om de inte används klok medverkar de bara till att stödja industrier som inte är konkurrenskraftiga.... omfattande program med lånegarantier är problematiska. Till att börja med lägger de ansvaret på skattebetalarna, ger mottagarna en fördelaktig behandling och stör kapitalmarknadrna. Vidare, beroende på hur de utformas, kan de ta bort incitamenten för att sänka kostnader, hindra innovationer, tränga undan den privata sektorns finansieringslösningar, upprätthålla ineffektiva regleringar och uppmuntra statligt beroende. (Här!)
Kritiken mot Obama kommer annars mest från vänster och från miljöorganisationerna. Ett exempel är Beyond Nuclear som också ger oss många intressanta länkar i sin kommentar.
Amy Goodman, alternativ nobelpristagare 2008, konstaterar i en kolumn att Obama med sin kärnkraftpolitik, precis som med eskaleringen av kriget i Afghanistan och med de unilaterala attackerna i Pakistan, står fast vid vad han lovade i sin valkampanj - och gemensamt för dessa tre saker är att de kommer att leda till misslyckanden.
Men när det gäller Obamas kärnkraftlöften under valrörelsen 2008 bör noteras att han gång åpå gång upprepade att en expansion av kärnkraften förutsatte en lösning av avfallsfrågan. Men någon sådan finns inte och alltfler kritiska röster påpekar nu detta. Det enda Obama gjort är att han stoppat miljardprojektet i Yucca Mountain och utsett en kommission som ska försöka hitta en annan "lösning".
Obamas stöd till kärnkraften (54 miljarder dollar i lånegarantier) är förstås mycket pengar men till den omtalade kärnkraftrenässansen räcker de inte. Det inser man när garantierna till de två första reaktorerna i Georgia lägger beslag på 8,33 miljarder. Denna insikt finns också bland branschens folk - inte minst hos kärnkraftlobbyn som hittills har lagt ner närmare 650 miljoner dollar för att åstadkomma den politik som man nu bara ser början på. Se bilden nedan och läs mera här.
PS. "A few things most people don’t know about Obama’s nuclear power loan guarantee program" Här!
1 kommentar:
Om han verkligen menar ren och säker kärnkraft, då lär det ju aldrig bli något eftersom sådan ännu inte uppfunnits.
Jag tror han har det himla tufft.
I hans bok "Att våga hoppas" nuddar han vid ämnet, vad som händer när man får makt. Just det som händer nu, man får påtryckningar från alla håll och kan inte stå emot. Jag hoppas ändå på att han ska åstadkomma något vettigt, t ex att ta hem alla militärer och skydda sitt eget land och låta andra sköta sig själva. Ett bättre vapen än att kriga borde var bojkott genom FN.
Skicka en kommentar