fredag 14 maj 2010

Hur tänker Sven Bergström?

För tre veckor sedan intervjuade jag Sven Bergström, riksdagsledamot för Centerpartiet. Resultatet publiceras i dagens nummer av Miljömagasinet (här). Jag har lagt ut en längre version här.

När vi talades vid visste Sven inte hur han skulle rösta eftersom Näringsutskottet inte hade börjat behandla hans motion där han föreslår tre ändringar i regeringens förslag. Nu har läget klarnat betydligt. Allt tyder på att Sven kommer att rösta ja eftersom han sannolikt kommer att acceptera näringsutskottets behandling av motionen.

Sven har en förhoppning, till skillnad från partikamraterna Solveig Ternström och Eva SelinLindgren, om att det är möjligt att förena kärnkraftmotståndet med ett stöd för Centerpartiets och Alliansens beslut att ge klartecken till ny kärnkraft. Jag har stor respekt för Sven och förstår hans dilemma men menar att hans beslut är olyckligt och orealistiskt.

Det räcker att titta på den här mannen. Det är kärnkraftentusiasten Carl B Hamilton. Det är han som är ordförande i Näringsutskottet och leder arbetet med att behandla Sven Bergströms motion och formulera utskottets förslag i kärnkraftfrågan. Skulle han medverka till ett riksdagsbeslut som han tror blockerar utbyggnaden av nya reaktorer i Sverige? Naturligtvis inte.

4 kommentarer:

Sven Anér sa...

Håller med dig Lasse, att Sven Bergström är helt orealistisk. Han försöker komma undan sitt ansvar och samtidigt gynna sitt utdöende parti.

Diana sa...

Hur vet vi att han tänker alls? Han kanske gör som han blivit tillsagd, som de flesta i alliansen verkar göra med två lysande undantag. Den som använder hjärnan i dag inser att vi måste avveckla kärnkraften.
Peak Oil och Peak Phosphorus närmar sig. Det behövs en omställning som är bättre än konkurrens, som leder krig i slutändan.
Sverige måste övergå från industristyrd forskning till skattefinansierad grundforskning så att KVA går att lita på. Nu märks det alltför väl vem som sponsrat forskningen i Sverige sedan många år tillbaka.
Nu minns jag plötsligt att Hannes Alfvéns blev av med forskningsanslag för att han var kärnkraftsmotståndare, en sorts näringsförbud. Då kanske det inte är så konstigt att KVA:s energigrrupp består av kärnkraftsivrare med Kullander i spetsen.

Anonym sa...

Hej, roligt att stöta på Dig här, Sven! Jag gillar Din bok om Palme-mordet och Antti Ahvsan!
Tänker tillbaka på min tid som kommunalpolitiker på 90-talet: Det är lättare än man tror att falla för trycket, "vara snäll" och kompromissa in absurdum som politiker.
Men vi måste komma bort från det!

Inför kommande val borde sådana fall granskas - som en service till väljarna (som ni gör här).

Mål: att slirigt kompromissande politiker helt enkelt inte blir valda.

Det finns många exempel på att den demokrati man (trots allt) har, glider över i diktatur p g av "Bergströmism". T ex Tyskland på 1920-talet, fram till Hitlers maktövertagande.

Hälsar Erik Eriksson
("Supergau", Tierp/Uppsala 1986 mm)

Inger sa...

Om några tusen år har ingen människa kunskap om svensk partipolitik,men om vi idag fattar beslut om mer kärnkraft och därmed ännu mer radioaktivt avfall så kommer de ändå att förbanna oss och fråga sig om vi, deras förfäder, tillhörde ett helt avhumaniserat släkte.