onsdag 4 november 2009

Maud Olofsson ger Jan Björklund underbetyg

För en månad sedan skrev jag att Maud Olofsson tog Fredrik Reinfeldt i örat. Hon var tvungen att försöka lugna sina väljare när statsministern hade sagt att han tycker att det är logiskt att bryta uran i Sverige.

Nu är det dags igen. Den här gången är det Jan Björklund som får en tillrättavisning. När Olofsson höll sig borta från medierna i fredags tog utbildningsministern chansen att uppträda som vikarierande näringslivsminister och hylla Vattenfall och Industrikraft för att de gjort ett avtal med sikte på att bygga ny svensk kärnkraft. Björklund "drar förhastade slutsatser" säger Olofsson nu i en intervju med Radio Uppland där det framgår att hon helst vill tala om energieffektivisering och förnybara energikällor.

Olofsson, precis som Vattenfalls VD Lars Josefsson, vill få oss att tro avtalet med Industrikraft inte handlar om kärnkraft. Men deras trovärdighet är låg. Industrikraft bildades i december 2008 och de presenterades i februari 2009 i Ny Teknik under rubriken Bolagen som vill bygga ny svensk kärnkraft. Magnus Hall, VD för Holmenkoncernen, gjorde heller ingen hemlighet av att Industrikraft är ute efter kärnkraft när han uttalade sig i medierna i fredags. På kvällen ringde han för övrigt till Norrköpings kommunalråd, socialdemokraten Mattias Ottosson (som också sitter i partistyrelsen) och vad de talade om, några timmar före partikongressens energipolitiska debatt, förstår man när man läser Ottossons blogg:
Hall ringde igår och berättade att man nu hade ett avtal med Vattenfall. Jag tror det är bra att vi nu kan få nästa generation kärnkraft. Inte för att energi i sig är viktigt utan att det är viktigt för jobben till exempel på braviken i Norrköping.
Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand var också upplysande när hon i Studio Ett i fredags kommenterade Josefssons krumbukter runt kärnkraftfrågan:
Jag har stor förståelse för att Vattenfall inte fått klartecken från regeringen för att säga rakt ut att det här ska handla om att bygga nya kärnkraftverk. Men man ska ha med i bilden att den här organisationen som dom lierar sig med, dom som kallar sig Industrikraft, dom har startats med enbart det syftet att få till stånd ny svensk kärnkraft. Självklart är det det som ligger bakom deras intresse för samarbetet med Vattenfall. Och ingen kan få mig att tro att dom skulle göra en så här stor grej för att sätta upp några vindsnurror - det kan vart och ett av de här ingående företagen göra var och en för sig. Samma sak om man skulle bygga en bioenergianläggning. Men ska dom bygga kärnkraft som är otroligt dyrt, som är otroligt komplcierat - det är då dom behöver gå ihop i den här konstellationen. Så självfallet är ett av huvudsyftena med det här att dom vill få till stånd ny svensk kärnkraft. (I Miljöpartiets pressmeddelande berörs en annan känslig fråga: att Maud Olofsson tidigare har sagt att inga offentliga pengar ska gå till ny svensk kärnkraft - en ny reaktor väntas kosta mellan 40 och 60 miljarder kronor.)
Men Jan Björklund låter sig inte hejdas. Han har meddelat medierna att han skrivit brev till Mona Sahlin och bjudit in henne till energidebatt på ett antal platser där det ligger elintensiv industri och där många LO-medlemmar arbetar som säkert tagit till sig myten om att "vi behöver kärnkraft för att behålla jobben". En läsare på nätet som hört näringslivsministern i radion föreslår dock att "herr Björklund bör ta ett allvarligt snack med Maud innan han bröstar upp sig mot de rödgröna."

Två centerpartister som uppenbarligen inte gillar utvecklingen av kärnkraftfrågan är Håkan Larsson och Maria Söderberg. Larsson har tidigare varit riksdagsledamot och kandiderar igen i valet 2010 och Söderberg är kommunstyrelsens ordförande i Krokom, känt för sitt tvärpolitiska nej till uranbrytning. I Hela Hälsingland undviker de förvisso direkt konfrontation med sin partiledning men i sak ligger de närmare den rödgröna oppositionen när de skriver under rubriken "Sverige behöver inte ny kärnkraft":
Sverige kommer under överskådlig tid att ha ett överskott av energi, inte minst när ny bioenergi och vindkraft tillförs systemet. Gammal kärnkraft och fossilkraft kan successivt fasas ut och ersättas med ekologiskt hållbar förnybar energi. Under allhelgonahelgen har kärnkraftslobbyn varit på offensiven. Av medierapporteringen – och folkpartiledaren Jan Björklunds kommentarer – att döma kan man förledas att tro att beslut redan skulle ha fattats om att bygga åtminstone en ny reaktor. Så är inte alls fallet.Visst finns en alliansuppgörelse som öppnar för möjligheten att i framtiden ersätta gamla reaktorer med nya, en uppgörelse som vi är kritiska till. Men regeringen har ännu inte lagt fram något förslag för riksdagen om att upphäva förbudslagen. Förbudet mot ny kärnkraft gäller alltså fortfarande och det är inte säkert att ett förslag om upphävande skulle få majoritet i riksdagen.
I den rödgröna oppositionen råder heller ingen harmoni. Det kärnkraftvänliga kommunalrådet Mattias Ottoson (s) i Norrköping som jag citerade ovan har redan tidigare kritiserats av sin kommunalrådskollega Stefan Arrelid (mp) för att han deltagit i kärnkraftslobbyismens kampanj Krafttag.nu. Widar Andersson, politisk ledarskribent i Folkbladet, har å andra sidan påmint om att "det finns många "Ottosson" ute i det Socialdemokratiska kommunalråds- och LO-landet".

3 kommentarer:

Malin Larsson sa...

Undrar var de lokala centerpartisterna, i riksdagen och ute i kommunerna, lagt ifrån sig sin ryggrad? Det går väl an att kritisera Maud i enstaka insändare i lokalpressen, men när det kommit till kritan har de allra flesta i C ställt upp på maktprostitutionen (ursäkta uttrycket), t o m i den förr så heliga kärnkraftsfrågan.
S har det motsatta problemet. De kanske skulle byta medlemmar med varandra?..

Malin Larsson sa...

Men varför? Är de inte alls motagliga för sakargument om dyr kärnkraft som tar många år att bygga ut? Eller är det så att de ser en lysande framtid för helstatliga Vattenfall som storskalig elexportör och mjölkko till statskassan? Fodret till den kossan kostar mer än det smakar och gödseln vill man inte lägga i trädgårdslandet. Men den kanske passar utanför Rosenbad?

Inger Widell sa...

När en partitopp bestämmer vad man ska tycka har inte det alltid med den egna uppfattningen att göra---om man ens har en sådan.

För att fortsätta med liknelser kan vi gå från Malins lantbruk till kyrkan.
Att sjunga med i den största och mest välorkestrerade Hallelujakören är bara så himmelskt skönt. Dirigenten byter lovsång och kören är direkt med på noterna.
De som upptäcker att deras egen kör kanske inte är störst och hörs mest byter naturligtvis.