söndag 25 april 2010

Tolv mil tyskar mot svensk kärnkraft

Ett tag tänkte jag åka till Hamburg i helgen. Nu sitter jag i stället framför min dator och ser hur 120.ooo människor i härligt vårväder bildade en mänsklig kedjereaktion mot kärnkraften - de stod hand i hand de 12 milen mellan Vattenfalls kärnkraftverk i Brunsbüttel och Krümmel. En så stor demonstration mot kärnkraften har inte ägt rum i Tyskland sedan 1980-talet.

Genomslaget i medierna var totalt. TV-kanalen ZDF hade t ex inslaget om demonstrationen som förstanyhet i sin kvällssändning. Kolla det gärna här, och låt dig inte störas om du inte förstår tyskan. Efter 20 sekunder kommer bilder som säger mer än ord.

Denna väldiga mobilisering av kärnkraftmotståndet, nästan på dagen 24 år efter Tjernobylkatastrofen, äger rum i ett läge när den nya tyska regeringen har bestämt att det tidigare avvecklingsbeslutet, fattat av koalitionen mellan De Gröna och SPD, ska upphävas. Enligt den tidigare planen skulle det sista kärnkraftverket stängas omkring 2021. Till hösten väntas regeringens besked om förlängda livslängder för de befintliga reaktorerna. Däremot finns inga planer på att bygga nya kärnkraftverk.

Helgens demonstration hade i hög grad udden riktad mot Vattenfall som äger kärnkraftverken i Krümmel och Bunsbrüttel. Verken stängdes av i juni 2007 efter mycket allvarliga incidenter och företaget har ännu inte lyckats få dem i reguljär drift. Två andra demonstrationer ägde rum vid Biblis kärnkraftverk (20.000 deltagare) och Ahaus tillfälliga avfallsförvar (6000 deltagare).

I Sverige, precis som i Tyskland, hotas det tidigare avvecklingsbeslutet av en borgerlig regering. Men här kan vi inte ens drömma om demonstrationer liknande de som äger rum i Tyskland. Hur har det kunnat bli så? En viktig faktor är hur den rödgröna oppositionen agerar i de båda länderna. SPD och De Gröna satsade stenhårt på mobilisering inför helgens demonstrationer och de högsta partiledarna deltog i protesterna. I Sverige tycks det som om Jan Björklunds Folkparti är ensamt om att vilja göra kärnkraften till en valfråga.

Dagens Nyheters korrespondent rapporterade från demonstrationen (här) och många andra svenska medier publicerade nedanstående TT-notis:
Tolv mil tyskar mot svensk kärnkraft
Tiotusentals människor fattade varandras händer och bildade en tolv mil lång mänsklig kedja för att protestera mot kärnkraft i norra Tyskland på lördagen - inte minst mot två svenskägda kärnkraftverk.
Deltagarna ville uppmärksamma med 24-årsdagen av Tjernobylkatastrofen på måndag och protestera mot den tyska regeringens planer att skjuta upp stängningen av landets 17 kärnkraftverk till efter 2020.
Demonstranterna uppmanade särskilt regeringen att stänga kärnkraftverken i Krümmel och Brunsbüttel, som ägs av statliga svenska Vattenfall och som har drabbats av flera problem på senare år.

7 kommentarer:

Inger sa...

Ja det skulle vara intressant med en analys av vad skillnaden i betéende mellan Sverige och Tyskland består i. De "röd-gröna" här hemma duckar för kärnkraftsfrågan, det är helt tydligt.
- Hur är det med den svenska demokratin- en okunnig press som helst undviker ämnet eller ängsligt rättar in sig i det "godkända" ledet - och en befolkning som är stum, tystad eller likgiltig.
RIKTIGT FARLIGT LÄGE!!

Per Hegelund sa...

Här en kommentar till Sveriges och Finlands planer om slutförvar av atomavfall vid Östersjön, från Prof. Chris Busby, Scientific Secretary of the European Committee on Radiation Risk:

“Sweden is currently ‘solving’ the waste problem by building a huge and insane radioactive waste repository under the Baltic Sea at Forsmark (with massive opposition from the people). What is it about you Scandinavians: have you had your common sense removed? You were once an icon of all that is sensible, honest and good in the world. How can you poison your beautiful region?

(At Sellafield) we were able to show that those living very close to the coast, inside about 1km, suffered a 40% excess of all cancers. -- But the period of the study 1974-1990 covered the major releases from Sellafield and at this time the sediment concentrations of Cesium-137 in areas where the effects were greatest were not more than 60Bq/kg. The HELCOM and some STUK results show very much greater levels in the Baltic some 50 times this, and so we might expect similar but perhaps greater cancer effects in coastal populations of the Baltic. And we intend to go and look.
How is it you listen to the nonsense spouted by your government officials?”

You can find Busby’s whole article on the dangers from the Baltic Sea, at:
http://www.bsrrw.org/?page_id=53

Anonym sa...

Det är kanske så att folket i Forsmark har lite mer kunskap i ämnet än herr Busby.

Inger sa...

Folket i Forsmark är sedan länge indoktrinerat av kärnkraftsindustrin, det är dock inte Prof, Chris Busby.

Per Hegelund sa...

Folket i Forsmark förorenar
100.000 gångar mera än de ryska reaktorerna vid St Petersburg -
och nu vill de begrava det farligste avfallet vid världens mest radioaktiva hav!

Prata om sånt du har förstånd på, i stället...

Lantzelot sa...

Per Hegelund, är det verkligen Forsmarks befolkning som förorenar? Jag trodde det var vi elkonsumenter som kollektivt bar ansvaret (förutom de som väljer så kallad förnybar el förstås...).

Eftersom du säkert har det förstånd vi andra anses sakna så får du gärna förklara farorna med de 10E-8 Sv/år i extra stråldos som kritisk grupp får från Forsmark. Att det ligger omkring 10000 gånger lägre än bidraget från Tjernobyl, liksom den naturliga bakgrundsstrålningen i Östersjön, och ändå anses vara så otroligt farligt, får du också gärna förklara för oss.

Janice Aliena sa...

Jag heter Anna, jag bor från Stockholm Sverige, jag tror att vittnesbörd är verkliga livet visar på mäktiga goda verk i verkligheten som gör människor lyckliga och finner lugn, kärlek och förtroende återvända i förhållande som jag har hittat samma i mitt äktenskap idag Jag är väldigt glad att dela mitt sanna livsvittnesmål här ute. Jag läste liknande blogginläggsvittnesmål från olika människor över hela världen som talade bra om mannen Dr.Oduduwa (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) äkta kärleksstav. Innan nu tappade jag hoppet på spellcasters på grund av mina tidigare erfarenheter, jag fick kontaktkommunikation från andra Spell-casters. Jag älskade att stava charm tidigare för att få tillbaka min före detta man hemma men fungerade inte bra, förrän för några dagar sedan gav jag Dr.Oduduwa det sista försöket att få tillbaka min ex kärleksman tillbaka till mig, jag skickar e-postmeddelande till Dr. Oduduwa på sin personliga e-post för att lösa min äktenskapskris.
Jag älskar min man så mycket, jag vill ha honom tillbaka till mig och till våra två barn. Jag vill att mina barn ska växa upp med sin pappa och vara lyckliga som en familj.
Jag förklarade alla mina förhållandeproblem för Dr. Oduduwa, jag ber om hans hjälp för att få tillbaka min ex kärleksman man hemma för att förnya kärlek och förtroende.
Jag följde noga alla instruktioner som gav mig av Dr. Oduduwa kärleksstav. Så tidigt på morgonen, det är nästa dag efter Oduduwa lunch Kärlek-magi för min räkning, min ex man ringde mig på mobiltelefon med ett okänt nummer, så jag tog upp samtalet och se det var ett telefonsamtal från min ex, oh Jag blev så förvånad i mer än 2 månader nu har jag inte fått sms, inga samtal och inga mail skickas till mig. Wow, jag är väldigt glad idag, plötsligt precis som Oduduwa lovade mig. Jag är överväldigad av glädje och lycka i mitt hjärta som delar detta vittnesbörd här i dag, min kärleksman Erickson återvände och kom hem för att möta mig med kärleksgåvor.
Jag använder detta medium för att säga ett stort tack till den stora mannen Dr.Oduduwa som utan detta inte hade varit möjligt.
Alla som läser den här artikeln här går igenom äktenskapskrisen, och för de som delar hemliga hjärttårar, idag är alla dina problem över, bara ett enkelt mailmeddelande till det stora Dr.Oduduwa Love Spell Temple idag (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)