måndag 14 december 2009

Köpenhamn: Demonstration trots utvisning!

Klicka på bilden för att göra den större

Igår berättade jag att en av kampanjledarna för Don't nuke the Climate i Köpenhamn arresterades och utvisades till Frankrike för att han hade en fickkniv i bagaget. Men vad hände sedan?

Eftersom Jocelyn Peyret hade nycklarna till nätverkets fordon på sig när han arresterades hade man under ett dygn inte tillgång till det kampanjmaterial som skulle användas under den stora demonstrationen på lördagen. Men han fick lämna ifrån sig nycklarna innan han skickades ut ur Danmark, berättar en dansk kärnkraftmotståndare som var med ute på flygplatsen för att ta emot dem.

Sedan gick allt i rasande fart och Don´t Nuke the Climate kunde ingå i lördagens stora demonstration som planerat. "Demonstrationen gik glimrende for Reseau Sortir de Nucleaire. Det var en stor succes."

Den som vill tränga litet djupare i rättsläget kring utvisningen kan läsa mer här. Slutsatsen är att polisens omhändertagande av Jocelyn Peyret till nöds kan motiveras men att utvisningsbeslutet inte kan det.

Enligt uppgift har Jocelyn Peyret rätt att återvända till Danmark. Dont't Nuke the Climate kommer säkerligen att höra av sig igen. Bl a deltar man i den fredliga civila olydnadskampanj som planeras vid Bella Center på onsdag. Läs mera om den här.

Klicka på bilden för att göra den större

Mera om polis och demonstranter:
  • "Vi fick sitta bakkbundna på gatan i ett par timmar" Här.
  • Massgripanden prövas i rätten. Här.
  • Sundsvallsdemonstrant greps i Köpenhamn. Här.
  • Indymedia Danmark. Här.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej,
Nu ska jag var något av "djävulens advokat".
Jag deltog i lördagsdemonstrationen i Köpenhamn och gick mest med "don't nuke the climate". Det var som en folkfest. Naturligtvis!

Jag såg till att inte hamna i närheten av "black block" och var varmt/rejält klädd om något konstigt ändå skulle inträffa.
Däremot bar jag inget som skulle kunna tolkas som vapen. Sådana som gör det måste väl befinna sig på ungefär samma nivå som fotbollshuliganer.

Min kompis på demonstrationen hade en gång frågat "black-blockare" om de inte röstade vid val. "-Nej!"
- Men om du inte röstar kan du inte klaga på ngt efteråt!
"- Val och demokrati är majoritetens diktatur", blev svaret.

Så - då ska en minoritet i en sådan demonstration få "sätta (en våldets) agenda" och hela arrangemanget råka i vanrykte?

De som nu klagar - har de försökt tala "black block" tillrätta i förväg? Borde inte det vara enda alternativet, om man inte vill ha polisingripanden?

OK - detta är svårt. Arrangörer av demonstrationer behöver jobba på detta. Vi demonstranter måste tänka oss för. Polisen i Köpenhamn kunde ha gjort ett mycket sämre jobb - om de tillåtit "minoritetens diktatur".

Det brukar vara kallt i december.
/Erik Eriksson