söndag 13 december 2009

Köpenhamn: Utvisad till Frankrike för en fickkniv!

Rubriken ovan är hämtad ur dagens nätupplaga av den franska dagstidningen Liberation. Den lyder: Utvisad ur Danmark för en fickkniv!

Jag blev inte förvånad. Redan i fredags hade jag fått ett mejl från de franska kärnkraftmotståndarna i Sortir de Nucléaire som är drivande i kampanjen Don´t Nuke the Climate som jag senast bloggade om här. I mejlet läste jag:
"just nu har vi ett ENORMT problem: Jocelyn Peyret har arresterats. Han bar en åtta centimeters kniv på sig (det är tillåtet i Frankrike). Han får sin dom i morgon, vi har två stora problem: han är ansvarig för avdelningen "Don't Nuke the Climate" i demonstrationen i morgon så alla har hans mobilnummer - han har nycklarna till bilen med en massa grejer till demonstrationen och till aktionen på måndag..."
När journalisten på Liberation fick tag i Jocelyn Peyret på lördagen var han inte längre i Danmark. Han hade följande att berätta för tidningen:
I fredags fömiddag höll jag och en kamrat på att förbereda lördagens manifestation. Vi hade redan kontrollerats en första gång när vi höll på att tömma bilen där vi hade grejerna till demonstrationen. När vi kom tillbaka och bar på stängerna till banderollerna hejdades vi på nytt av en grupp på tio poliser. De frågade vad vi skulle ha stängerna till och sedan började de visitera oss. De reagerade på att vi hade en skruvmejsel som vi behövde för att fixa demogrejorna med. Det förklarade vi för dem men de gav sig inte: "Vi beklagar men ni har arresterats"

Jag tror inte mina ögon. Ännu har de inte sett min opinel men de säger till oss att tömma fickorna. Då får de syn på den. Jag förklarar att jag behöver den för att skära mina korvar men de tror mig inte. De sätter handklovar på mig och jag förs i en lastbil till Valby.

Där hade man stora metallburar i ett förråd, vi var kanske femtio personer där. Vi talade med varandra om varför vi hade gripits. Ofta var det helt idiotiska saker.En kille hade haft undervattensglasögon på näsan därför att han ville skydda sig mot rökbildningar ifall någon skulle komma på idén att kasta tårgas. Andra hade 1 gram "gräs" (hasch) på sig. Vid 13-tiden fick jag ringa Sortir du nucléaire för att informera dem om att jag hade bilnycklarna i fickan. Min kamrat släpptes under eftermiddagen.

De drog ut på tiden ända till midnatt. Då förklarade en inspektör att jag var anklagad för att ha burit en kniv i min kasse - en kniv av en typ som är förbjuden i Danmark eftersom bladet var över sju centimeter långt. Klockan fyra på morgonen fick jag veta att jag skulle utvisas.

Jag fick stanna så länge tillsammans med två engelsmän. Vi fick skriva på papper och sattes i fängelse. Jag fick en frukost med mjölk, havreflingor, smörgås och marmelad. Klockan tolv var det dags för lunch med potatis och zuccini med köttfärs men eftersom jag är vegetarian kände de sig besvärade. Vid fyratiden kom två polismän för att köra mig till flygplatsen. Jag fick slå en signal, en gång till, just innan utvisningen. Jag ville inte att de utvisade mig per flyg gå grund av växthusgaserna. Jag sa till dem: "Hallå, killar! Detta är ett klimattoppmöte, ni gör väl inte sånt!" Men dom skrattade inte.

Den danska polisen är superfina psykologer. Hela tiden säger de att allting kommer att lösa sig om en halvtimme. Du tror på det, du tappar inte nerverna, du väntar. De är hela tiden supervänliga, "om en halvtimme är det klart". Till sist hade jag varit där i trettio timmar. Och buren - man kände sig verkligen som en hund. För att fördriva tiden började vi skälla...

När jag tänker på det - det är som en hallucination... att man kan bli utvisad bara för en liten Opinel!

(Översättningen är inte ordagrann - originalet finns här.)
Hur det gick med Don't Nuke the Climate under demonstrationen i går vet jag inte, men i Liberation går debattens vågor höga bland läsarna. När jag skriver detta är antalet kommentarer uppe i 361.

Mera av samma slag:
  • Demonstrant: jag ska stämma polisen. Här.
  • Gripna svenskar kritiserar polisen. Här.
  • Kritik mot polisinsats i Köpenhamn. Här.
  • Dansk polis slog ner demonstration. Här.
  • Arrangörerna kritiserar massgripande. Här.
  • Umebor greps av polis i Köpenhamn. Här.
  • Indymedia Danmark. Här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Inger Widell sa...

I Sverige blir man tagen av polis om man visar sig i soltröjor i riksdagen, och i Danmark blir en betydelsefull kärnkraftsmotståndare gripen på grund av en kniv som är 1 cm för lång enligt dansk lag.
Sannerligen--- kärnkraft och demokrati är två oförenliga storheter.