lördag 5 december 2009

Köpenhamn: Kärnkraftmotståndare uppåt väggarna

Två dagar innan FNs klimatmöte inleds placerade aktivister inom aktionen Don't Nuke the Climate ett stort banér 100 meter från Bella Center där förhandlingarna ska äga rum. Det är de franska kärnkraftmotståndarna Sortir de nucléaire som tagit initiativ till kampanjen som nu stöds av 365 organisationer, bl a Folkkampanjen mot Kärnkraft och Kärnvapen i Sverige. På kampanjens hemsida har närmare 45000 personer skrivit under uppropet.

Syftet med aktionen är att hindra att kärnkraften accepteras som "lösning" på klimatproblemen och förs in i överenskommelserna om lämpliga investeringsobjekt i utvecklingsländerna för att minska utsläppen av växthusgaser. Bland de länder som driver denna linje finns Japan, Canada, Ryssland, Indien, Afrikanska gruppen och Frankrike. Om detta har jag tidigare berättat här.

Denna första aktion vid Bella Center kommer att följas av flera, meddelar ledningen för Don't Nuke the climate! och tillägger: "Vi har hört att chefen för Areva, Anne Lauvergeon, kanske dyker upp i Köpenhamn på måndag och då ska hon få veta att vi inte vill låta henne sälja sina eländiga kraftverk till utvecklingsländerna!" Areva är det stora franska energibolag som bl a bygger kärnkraftverket i Olkiluoto, som fått utstå mycket kritik för brister i säkerheten och för att det sprängt kostnadsramar och tidplaner.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
dn dn

1 kommentar:

Michael Karnerfors sa...

Och här visar klimatalarmisterna att de egentligen betraktar utsläppsproblemantiken som ett lyxproblem... ett inte-så-farligt där vi har råd att säag nej till del-lösninagr som är bevisat effektiva.