måndag 22 mars 2010

Temperaturen stiger i kärnkraftsfrågan

Från dagens Greenpeace-aktion utanför Miljödepartementet- Läs mera här.

Idag väntas regeringens proposition om kärnenergi bli offentlig. Innehållet är redan känt och har de senaste dagarna uppmärksammats i flera medier, t ex Dagens Nyheter och SVT Rapport. Gång på gång diskuteras hur Centerpartiets Sven Bergström och den politiske vilden, tidigare moderaten, Göran Thingwall kommer att rösta. Solveig Ternström och Eva Selin Lindgren, båda Centerpartiet, har redan deklarerat att de kommeer att rösta nej.

Samtidigt mobiliseras kärnkraftmotståndet:
  • När Folkkampanjen mot Kärnkraft hade årsmöte igår beslutades att man kan ta fonderade medel i bruk för att intensifiera sin verksamhet under "kampanjåret 2010". Årsmötet bestämde också att under det kommande året ha två ordförande, Göran Bryntse, som omvaldes, och Lotta Hedström, tidigare språkrör och riksdagsledamot för Miljöpartiet, som är nyvald. I morgon tisdag, på 30-årsdagen av folkomröstningen, ordnar Folkkampanjen en manifestation på Sergels torg i Stockholm mellan klockan 13 och 15. Det blir musik och tal av bland andra Marika Lagercrantz, Anita Goldman, Birgitta Hambreus och Solveig Ternström. Läs mera här.
  • Greenpeace slog redan i torsdags upp ett tält på Mynttorget nära riksdagshuset. Man försökte, utan att lyckas, överlämna en radioaktiv partipiska till Maud Olofsson (bilden nedan). "Men hon såg glad ut", skriver Greenpeace på sin hemsida. Greenpeace kommer att vara aktiva kring sitt tält idag, i morgon onsdag och på torsdag.
  • Ute i landet ordnas också aktiviteter med anledning av 30-årsdagen av Folkomröstningen, till exempel i morgon i Skövde och Norrköping. På lördag 27 mars kl 14-17 ordnas seminariet "30 år sedan - Dags att välja väg igen!" i Missionskyrkan, St Olofsgatan 40 i Uppsala. Temat är "Vad kan vi lära av folkomröstningen om kärnkraft 1980?" I panelen ingår Gunnel Axelsson Nycander, Birger Eneroth, Eva Linderoth och andra representanter för dagens och gårdagens omställningsrörelser. Peter Gustafsson från Uppsalademokraten är samtalsledare. Arrangörer är UppsalaDemokraten, Miljöförbundet Jordens Vänner, Broderskapsgruppen i Uppsala, Naturskyddsföreningen Uppsala, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, AGNI, Uppsala Social Forum och Studiefrämjandet.
  • Idagarna har Miljöpartiet startat sin nya sida om kärnkraft på webben.
  • De senaste dagarna har också kritisk information om kärnkraften som ett ekonomiskt högriskprojekt fått uppmärksamhet i mainstream-medierna. Bakgrunden är intressant. Regeringen och inte minst Maud Olofsson har hävdat att inga som helst subventioner ska ges till ny kärnkraft. Samtidigt har Centerpartiets riksdagsgrupp bjudit in professor Stephen Thomas från University of Greenwich i London vars budskap är att det är "Omöjligt bygga ny kärnkraft utan statliga subventioner" som är rubriken på hans debattartikel i Dagens Industri. Också Dagens Nyheter tar upp saken i två stora artiklar. Rubrikerna är "Högriskprojekt satsa på kärnkraft" och "Regeringen varnas för att göra glädjekalkyler". Karlskoga-Kuriren kommenterar i sin ledare: "Det finns inte bara miljöskäl att säga nej till ny kärnkraft. De ekonomiska skälen radar upp sig i skyskrapehöjd.
Men naturligtvis ligger inte heller kärnkraftens vänner på latsidan. I en debattartikel i Dagens Industri får vi ett exempel på att en del ledande socialdemokrater och fackliga ledare inte stöder den rödgröna oppositionens energipolitik. Bygg ut kärnkraften! säger Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke tillsammans med Metalls och Unionens ordförande på SSAB. I Norrländskan replikerar Karin Åström, ordförande i Norrbottens socialdemokratiska partidistrikt:
- Som parti har vi en helt annan uppfattning. Kärnkraften ska på sikt fasas ut, vilket ingår i den energiuppgörelse vi har med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Kampen går vidare!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag sätter 100 spänn på att partipiskan tillintetgör denna Sven Bergström. Det som hände med Federly i FRA-frågan kommer att hända igen. När M Olofsson kallade kärnkraften "förnyelsebar" i dagens Rapport så har centern annammat moderaternas sätt att slira på ordens betydelse. Då kan vad som helst hända. Jag har en gång röstat med linje 2 och det står jag för! Enligt det förslaget så skall vi inte bygga några nya reaktorer!! Basta!! Gerd Finnstam