tisdag 29 september 2009

Reinfeldt: Logiskt att bryta uran i Sverige

Igår meddelade statsministern vid ett besök på Umeå universitet att han tycker att det är logiskt att börja bryta uran Sverige. Han hänvisade till den utbyggnad av kärnkraften som regeringen vill genomdriva (men riksdagen ännu inte beslutat om) och som han kallar förlängd kärnkraftparentes.

Reaktionerna kom omedelbart.
  • Den centerpartistiske riksdagsledamoten Per Åsling påpekade att kärnkraften snarast ska fasas ut och påminde statsministern om att beslut om uranbrytning i sista hand ligger hos kommunerna. Regeringen har "i och med energiuppgörelsen bekräftat det kommunala vetot mot uranbrytning."
  • Professor Olof Holmstrand, intervjuad av Sveriges Radio Jämtland, varnade för risken att Storsjöns vatten förorenas av avfallet från dagbrottet i Oviken om en brytning där kommer till stånd.
  • Centerpartiets länsordförande i Jämtland, Carina Zetterström, kallade Reinfeldts uttalande för "olyckligt" men förlitar sig på det kommunala vetot.
  • För mig har det varit jätteviktigt att värna om att inte bryta uran, sade Maria Kristoffersson (C) kommunalråd i Vilhelmina.
  • "Vänsterpartiet säger tvärt nej till en uranbrytning i Jämtland eller någon annanstans i Sverige, meddelade Kent Persson, riksdagsledamot (V) i näringsutskottet.
  • Det sämsta i Reinfeldts tal i Umeå var"det svajiga, ologiska svaret på en fråga om kärnkraft och uranbrytning i Sverige. Där hängde det inte ihop." skrev Västerbottens-Kurirens politiske chefredaktör Ola Nordebo.
  • På bloggen Nora4you skrev en av moderaternas väljare att "Nu har du trampat i klaveret Fredrik Reinfeldt. Och det rejält. För det finns INGET giltigt argument för brytning av uran i Sverige OM Sverige vill framstå som arbetande för miljöproblematiken."
  • Vänsterpartisten Jonas Sjöstedt gav följande kommentar på sin blogg: "Med sin öppning för uranbrytning blåser alliansen till en viktig miljöstrid i valrörelsen. Den striden tar vi gärna." (Klicka på uranbrytning i listan med senaste inlägg på hans blogg.)
Jag nöjer mig med de här exemplen. Många fler har blivit upprörda och själv kände jag att det var dags att starta den här bloggen. Idag fungerade kärnkraftmotståndaren Ingrid Sjöstrands fina dikt riktigt bra:

Elda under din vrede
med maktens nyheter
Dämpa inte din smärta
över livet
som stjäls ifrån oss
Trösta inte din sorg
över världen
som våldtas inför våra ögon
Elda under din vrede


2 kommentarer:

Bosse Jansson sa...

Granska logiken! Den handlar inte om bränsleförsörjning till en tynande svensk kärnkraft, eller miljöfrågor två månader före Köpenhamnsmötet (!). Logiken ligger någon annanstans. Vem jobbar Reinfeldt åt? Kan det vara svenska och utländska storinvesterare som vill ha nästa profitchans frisläppt? Här börjar en logisk tanke skönjas.

Unknown sa...

Ja ingen kan undgå vad denna regering åstadskommer, jag tänker dom har en bra taktik att föra Svenska folket bakom ljuset. Ja det nya om uranbrytning har nu kommit ut från sin dvala det är skrämmande. Taktiken är att splitra upp Sveriges befolkning dels med skattesänkning sk jobbavdrag och majoriteten har ännu jobb det är bra. men dessa tycker det är bra för många tänker inte längre än näsan detta är röstfiske. De tänker inte på att dom som känar mest vinner mest och vilket parti tillhör dessa.