onsdag 3 mars 2010

Den olösta avfallsfrågan i Ring P1

Jan Björklund har skrivit och talat mycket om kärnkraft de senaste månaderna men han nämner aldrig avfallsproblemet. Han är inte unik. Det är så energidebatten förs av maktetablissemanget i de stora medierna. Kärnkraftens svåra och olösta frågor tas överhuvudtaget inte upp. Där handlar allt om terrawattimmar och kronor.

Men i Ring P1 har de olösta och undanstoppade frågorna ventilerats den här veckan.

Igår ringde Roland Davidsson från Hultsfred och talade om "en av de största frågorna i modern tid" - slutförvaringen av kärnkraftavfallet, det radioaktiva bottensedimentet i Östersjön, "CLAB-lagret i Oskarshamn som egentligen är en apterad bomb med 5000 ton avfall där vi har en vecka på oss att fixa kylningen om vi skulle få ett problem med den". När programledaren frågade hur Roland Davidsson försöker påverka politikerna fick hon följande svar:
- Jag skickade detta till alla våra politiska partier och Carl B Hamilton svarade väldigt nonchalant och fränt på det mejlet. Och jag fick ett mejl från Socialdemokraterna, anonymt utan underskrift, där man skrev att det här sköter SSI och SKI. Så jag blev tvungen att mejla tillbaka och säga att de myndigheterna upphörde för några år sedan, de finns inte kvar.
Davidsson berättade också att han ställt frågor om radioaktiviteten i Östersjön till SSM- Strålsäkerhetsmyndigheten och SKB-Svensk Kärnbränslehantering AB men att de inte velat kommentera saken. "Antingen mörkar man eller så vet man inget." Davidsson hänvisade till uppgifter från Helsingfors-kommissionen som Huvudstadsbladet publicerat.
  • Davidssons samtal med Ring P1 finns här.
I dag ringde också Lars Alexandersson från Kristinehamn till programmet och berättade att han engagerar sig i kärnkraftens avfallsfråga. Hur kommer det sig? undrade programledaren och svaret löd:
I trettio år har jag väntat på att samhället ska informera den nya generationen. Men det har varit alldeles tyst. De som är födda efter 1965 har inte fått veta något alls.
Man kom in på att detta är komplicerade frågor och Lars Alexandersson menade att man behöver de bästa pedagogiska experterna för att sprida kunskap. Då frågade programledaren om han tycker att svenska folket ska vara med och bestämma om detta när det nu är så svårt. Det blev tyst ett ögonblick och innan svaret kom:
Om det är en fråga som rör tio tusen generationer framåt, vilket det här gör, så borde det svenska folket ha ett ord med i laget.
Lyssnarna fick också tips om var man kan skaffa sig information, t ex från Miljörörelsens kärnavfallssekretariat Milkas, där man enligt Alexandersson "kan läsa hårresande saker".
  • Samtalet med Lars Alexandersson finns här.
Vi måste avveckla kärnkraften, tyckte Lars-Åke Axelsson från Örebro, som också ringde till dagens program. Han berörde problemet med jordbävningar och nämnde de reaktorer som stängts av efter en jordbävning i Japan.
  • Samtalet med Lars Åke Axelsson finns här.
Tyvärr har inte Ring P1-redaktionen tagit upp de här kärnkraftfrågorna på sin hemsida där man annars uppmärksammar olika debatter som förs i programmet.

2 kommentarer:

Inger Widell sa...

Jaha, ring P1 tar inte med debatten om kärnkraften på sin hemsida. Snart silar redaktionen kanske bort de samtal de får in från personer som tycker detta är ett viktigt ämne att diskutera.
Kryphål i massmedia är ju i det här sammanhanget inte lätta att hitta, så vi får se vad som händer.

Anonym sa...

Hej!
Vi är intresserad av att använda ditt blogginlägg på något sätt på Ring P1:s debattforum. Men vi skulle i så fall behöva komma i kontakt med dig först! Mejla oss på ringp1@sr.se Gärna med ett telefonnummer!

/Karin och Sabina på Ring P1-redaktionen.