lördag 20 februari 2010

Konsumentverket: "E.ON vilseleder om kärnkraften"

I höstas inledde E.ON en påkostad annonskampanj där man upprepade branschens och kärnkraftanhängarnas myt om den koldioxidfria kärnkraften. Anmälningarna till Konsumentverket om vilseleande marknadsföring kom med vändande post. Jag bloggade om saken här.

Nu meddelar Konsumentverket att myndigheten delar kritikernas uppfattning och att en granskning ska inledas av KO. Tidskriften Resumé skriver:
Det var i slutet av november och början av december ifjol som kampanjen gick upp i bland annat DN och Svenskan. Det är en textpassage i annonsen som KO nu väljer att granska efter flera anmälningar. Där står om kärnkraften: "Dess stora fördel är att det är en helt koldioxidfri energikälla". Påstående är dock inte korrekt om hänsyn tas till hela produktionskedjan, skriver KO i sin bedömning. De skriver också att det ställs höga krav på miljöargument som framförs i marknadsföring. Annonsen uppfattas som vilseledande. KO ser nu helst att Eon själv rättar till sitt budskap i kommande kampanjer.
Kommentaren från Carina Brorman, varumärkes- och kommunikationsdirektör på Eon, är typ "om man upprepar en osanning tillräckligt ofta blir det en sanning":
– Vi syftar på själva elproduktionen och den är koldioxidfri. Den formuleringen har vi använt tidigare och anser att den är vedertagen i branschen.
E.ON har tills den 4 mars att lämna sin syn på saken, skriver Dagens Media.

I annonstexten om kärnkraften står det också att "kärnkraften står för ungefär hälften av vår elproduktion". Det var sant för fem år sedan. Lucas tankar har tagit fram fakta enligt SCB:

2009 37 % 50 TWh
2008 42 % 61 TWh
2007 44 % 64 TWh
2006 46 % 65 TWh
2005 45 % 69 TWh
2004 50 % 75 TWh
2003 49 % 65 TWh
2002 46 % 66 TWh

2 kommentarer:

Unknown sa...

hur jag än räknar så blir 50 / 147 = 34% kärnkraft. hur får man det till 37% ?
/Olov

Anonym sa...

Lasse, din blogg är verkligen läsvärd, snabb och bitande! Nu väntar jag med spänning på resultatet av min anmälan mot E.ON, när de 4 april med hjälp av advokater lyckats komma på något försvar för sina lögner! Bifogar en stort uppslagen artikel i Dala-Demokraten!
Paul Rimmerfors
http://www.dalademokraten.se/PrintArticle.aspx?pageLink=109679