fredag 19 februari 2010

Gårdagens Nyheter

Igår höll Andreas Carlgren presskonferens och meddelade att regeringen skickat ett utkast till sin kärnkraftproposition på remiss till lagrådet. Det han hade att säga var helt väntat och innehöll inga som helst nyheter. Ändå gick en svallvåg genom medierna med rubriker som gav intrycket av att nu var det bestämt:

Aftonbladet bredde dessutom på med en av dessa idiotiska "omröstningar" på webben som så småningom visade att 77 procent av närmare 54000 surfare tryckt ja och tyckt att "det är rätt att satsa på kärnkraften".

Också kommentarerna från olika läger var väntade. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skickade ut var sitt kritiskt pressmeddelande. Tomas Eneroth, energitalesman för (s), säger enligt Dagens Nyheter att "den här lagen kommer i så fall inte att leva länge. Nybyggnadsförbudet kommer tillbaka" men i partiets pressmeddelande från samme Eneroth saknas sådant klarspråk.

Det hade förstås varit mer övertygande om de rödgröna i ett gemensamt pressmeddelande lovat att återinföra Avvecklingslagen. (Att de kan skriva gemensamma pressmeddelanden i energifrågor såg vi senast igår när det gällde Vattenfalls investeringsplan.) En orsak till Socialdemokraternas vaga utfästelser är naturligtvis inställningen i vissa LO-förbund. I går sade t ex ordföranden för IF Metall, Stefan Lövén, som sitter i det socialdemokratiska partiets verkställande utskott, till TT att han "välkomnar regeringens förslag: "Det är bra att man öppnar upp den möjligheten, för det kommer att behövas."

Greenpeace och Naturskyddsföreningen skjuter in sig på förslaget till ändrade skadeståndsregler och menar att också de nya reglerna i praktiken innebär att staten subventionerar kärnkraftföretagen. "Det är helt orimligt att svenska Vattenfall ska hållas ansvarigt för kostnader vid allvarliga kärnkraftsolyckor i Tyskland men inte i Sverige" säger Mikael Karlsson i Naturskyddsföreningen med hänvisning till att moderbolagen kommer att gå fria. "Går den här lagen igenom lär vi få särskilda driftsbolag för varje reaktor." skriver Blekinge Läns Tidning i sin ledare. Jag tror mer på kritikerna än på Carlgren när jag ser utfrågningen som börjar tolv minuter in på hans presskonferens på webb-TV.

Ledarskribenten i Norrtelje Tidning (tidigare ägd av Centerpartiet) är kritisk också på en annan punkt:
Å andra sidan pekar det mesta på att några nya kärnkraftverk ändå inte kommer att byggas – det är alltför dyrt. Allt pekar på att det krävs statliga garantier om nya kärnkraftverk skall uppföras. Några sådana skall dock inte ges. Det var allianspartiernas överens om i fjolårets uppgörelse. Detta ligger fast, hävdade miljöminister Andreas Carlgren (C) i går. Det framgår dock inte av lagförslaget. Detta är inte bra. Om lagen är otydlig finns det en risk för att den i framtiden kan komma att omtolkas, inte minst eftersom flera allianspartier är mycket positiva till utbyggd kärnkraft, och därför mycket väl kan vara beredda att ge statliga garantier om detta krävs för att få igång bygget av nya kärnkraftverk.
Annars är de borgerliga medierna naturligtvis överlag nöjda med att lagstiftningsmaskineriet mal vidare i den riktning alliansregeringen lovat. Och än en gång får vi höra att Maud Olofsson är modig - enligt den nya definitionen att mod är att bryta vallöften, strunta i regeringsförklaringar och våldföra sig på folkrörelsedemokratin. "Centerpartistiskt mod ger hållbar energipolitik", är rubriken på ledaren i Svenska Dagbladet.

Också i industrin är man nöjd. Svensk Näringsliv är ganska återhållsamt när man välkomnar lagrådsremissen medan Anders Ullman är mera frispråkig. Han är styrelseordförande i Boliden och sitter i styrelsen för Industrikraft, det bolag som skrivit kontrakt med Vattenfall om att finansiera ny svensk kärnkraft. Dagens Industri skriver:
Anders Ullman är övertygad om att industrin ganska enkelt kan få fram pengarna för att bygga en ny reaktor. ... Prislappen på en ny reaktor (50 - 60 miljarder kronor) avskräcker inte Anders Ullman på Boliden. ”Om vi inte trodde att vi skulle kunna komma upp med pengarna skulle vi inte ha dragit i gång projektet. Det viktiga för oss är att vi får en låg kostnad per producerad kilowattimme. Det tror vi att vi kan med en ny kärnkraftsanläggning.”
Slutligen kunde vi se hur ännu en gammal nyhet gick i repris i medierna igår: Oenigheten i alliansregeringen. Medan Centerpartiet har att kämpa med konststycket att förklara att regeringens energiöverenskommelse är en politik för att minska beroendet av kärnkraft satsar Jan Björklund på kärnkraftens expansion som "en viktig valfråga" : "Om alliansen får förnyat förtroende utvecklas kärnkraften också i Sverige."

Lagrådsremissen i sin helhet är på 240 sidor och finns här.

Inga kommentarer: