torsdag 18 februari 2010

Vattenfall: Samma vindar, samma brunkol

Ska Vattenfall vara en grön eller kommersiell aktör? Eftersom regeringen inte kan enas om saken fortsätter allting som förut.
  • I går hade Dagens Industri läst Vattenfalls investeringsplan och kunde meddela att "Vattenfall ökar sina investeringar i fossil energi med 72 procent. Samtidigt halverar bolaget investeringarna i vindkraft." Här.
  • De rödgrönas pressmeddelande lät inte vänta på sig. "...kräver att Vattenfall får ett tydligare ägardirektiv". Här.
  • Men det socialdemokratiska ungdomsförbundet vill gå längre: "Vi i SSU kräver besked – totalförbjuder en rödgrön regering Vattenfall från fortsatta investeringar i kol- och kärnkraft? Här.
  • SSU har all anledning att ställa vassa frågor till moderpartiet. Dess meriter imponerar inte. Stefan Edman skulle hjälpa s-regeringen att bygga ett grönt folkhem. Inför COP-15 i Köpenhamn i december brast hans tålamod och vi fick veta en del om hur Persson, Rosengren och Ringholm såg på Vattenfall. Här.
  • Idag intervjuar TT Vattenfalls VD, Lars Josefsson, och vi får veta att det som står i bolagets investeringslan är en "chimär" och att bolaget i själva verket storsatsar på vindkraft "bortom investeringsplanen". Också statssekreterare Ola Alterå intervjuas. Det var han som på bolagsstämman förra året på ägarnas vägnar sa att Vattenfall måste bli grönare och se till att varumärket repareras. Nu framstår han som tämligen hjälplös: "På näringsdepartementet är man inte precis överförtjust i den nya investeringsplanen. --- Statssekreterare Ola Alterå utgår från att planen behöver förändras i kommande revideringar. - Planen måste utvecklas åt ett annat håll. Det kommer att bli nödvändigt, säger han. Här och här.
  • Antagligen är utbildningsministern litet muntrare. Han vill ju inte att man ska störa kommersen på energimarknaden med gröna direktiv: "Vattenfall ska vara kommersiell aktör" Här.
Vi får se om det blir fler pinnar på den här brasan så att vi får en ny stor mediedramatik kring Vattenfall och Näringsdepartementet. Just nu verkar det inte så. Och på vad ska man hänga upp mediedramaturgin? Man kan ju inte kräva Josefssons avgång. Han har ju redan mer eller mindre gått fast han på något vis ändå sitter kvar.

Den som vill repetera den här historien inför kommande avsnitt rekommenderas läsa Härdsmältan i tidskriften Fokus . Ett smakprov ur kapitlet "De dubbla budskapen" låter så här:
När Ola Alterå skulle tala på Vattenfalls årsstämma i maj 2009 höll han inte på att komma upp till podiet. Det saknades en trappa från parketten, så den 44-årige centerpartisten fick svinga sig upp på scenen med ett atletiskt hopp. Där uppe satt Vattenfalls ordförande och vd – de båda Larsarna Westerberg och Josefsson – och stirrade bistert på Alterå och det hundratal personer som samlats på Berns i centrala Stockholm där stämman hölls. – Det var lättare sagt än gjort det, sa Alterå på omisskännligt Pitemål medan han stoppade ned den gulgröna skjortan i kostymbyxorna. Här.

Inga kommentarer: