måndag 2 november 2009

Idag kom utredningen!

"
Idag offentliggjordes en statlig utredning som föreslår de lagändringar som är nödvändiga för att det ska bli tillåtet att bygga nya kärnkraftverk i Sverige. Nu ska det bli remissomgång, sedan ska propositionen skrivas och behandlas i utskott innan vårriksdagen 2010 kanske bifaller regeringens förslag. I medierna har vi de senaste dagarna kunnat läsa att allt detta redan har hänt fast det alltså på sin höjd är sannolikt om ett halvår. Till och med en av regeringens ministrar tycks ha glömt att det är riksdagen som stiftar landets lagar. I Studio Ett i fredags sa utbildningsminister Jan Björklund att "”vi tog bort nybyggnadsförbudet i våras”.

Med anledning av utredningens offentliggörande skriver Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen på DN Debatt, en stor artikel som fått rubriken ”Sveriges nya kärnkraftverk kommer att subventioneras”. Mediebevakningen i övrigt är ännu så länge så gott som obefintlig. Sveriges radio har uppmärksammat den del av utredningen som behandlar vilket ekonomiskt ansvar ägare till kärnkraftverk ska ha vid en eventuell olycka. Här.

Hela utredningen ligger på nätet. Här.

Miljöministerns pressmeddelanden finns här.

Rune Lanestrand har kommenterat på sin blogg.

Greenpeace Norden kommenterar här.

1 kommentar:

Diana sa...

Det var ingen lättläst samling papper. 482 sidor varav några var tomma, men ändå.
Mitt intryck efter att ha skummat av en del, är att utredarna är helt inne på linjen att kärnkraft ska vi ha. Inga faror, fast det står orden miljöfarlig verksamhet.
Såg att Göran Bryntse varit anlitad som expert. Det låter ju betryggande.
Jag tycker det blir lätt som en plätt att avsätta regeringen, nu måste ju Centern byta block och bryta med alliansen. Vi akn ju inte ha en regering som ställer upp på att ta död på oss.
FMKK kanske kan dela upp jobbet mellan oss att fördjupa oss i så att vi kan bli en bra remissinstans.