tisdag 10 november 2009

Lars G. Josefsson går för långt

I december 2008 bildades Industrikraft av fem svenska basindustrier. Målet är att bygga ett kärnkraftverk, berättade Industrikrafts VD Mats Gustafsson i Ny Teknik.

30 oktober 2009 meddelades att Industrikraft för att nå sitt mål ingått ett avtal med Vattenfall. Samtliga medier och utbildningsminister Jan Björklund konstaterade att detta innebär att ett nytt svenskt kärnkraftverk är på väg.

Men vad sa Vattenfalls VD Lars G. Josefsson?

Han sa i Sveriges radios Studio Ett att han inte ville prata om kärnkraft eller inte kärnkraft. Det här handlade om "en komplex utredning" där man "alldeles förutsättningslöst" skulle väga olika teknikalternativ mot varandra och så småningom bedöma lönsamheten. "Vägen till beslut är lång."

Sedan går det en dryg vecka och både Aktuellt och Rapport toppar sina sändningar 8 november så här:

Enligt "dokument som Rapport tagit del av" planerar Vattenfall att under de närmaste 20 åren öka elproduktionen med 70 procent, från 45 till 75 terrawattimmar om året. Lars G. Josefsson talar om "det svenska beslutet" att tillåta nya kärnkraftverk (ett beslut som alltså ännu inte är fattat av riksdagen - det sker eventuellt våren 2010) och säger att han vet om att det finns kärnkraftmotståndare men "kärnkraft har inga utsläpp av växthusgaser".

Och vad sa Josefsson dagen efter?

Då vill han inte tala i TV utan hänvisar till ett pressmeddelande med rubriken Vattenfall har inga planer för ny kärnkraft. Men SVTs Rapport ger sig inte. De visar ett diagram som Vattenfall nyligen presenterade på en kapitalmarknadsdag för finansfolk. Titta bara:

Och vad säger Josefsson då? Han säger att det där är ingen plan. Det är bara "ett hypotetiskt scenario där den önskade produktionsmixen stått i fokus".

I måndagens Rapport-inslag släpptes dessutom Jan Björklund fram som ett slags vikarierande energiminister eftersom miljöminister Andreas Carlgren och näringslivsminister Maud Olofsson återigen tycks vara försvunna. Han tar förstås chansen att sprida kärnkraftspropaganda och säger att Vattenfalls planer ryms inom den överenskommelse som regeringspartierna träffat.

Naturligtvis är det oacceptabelt att Vattenfall på det här viset tar på sig rollen som ett långtidsplanerande energiministerium med kärnkraftsutopister i ledningen. Lika illa är det att företaget leds av en VD som pratar strunt och lägger ut dimridåer för att vilseleda sina ägare, det svenska folket. Bland miljövänner och kärnkraftkritiker växer nu missnöjet och kraven på Josefssons och styrelsens avgång hörs allt oftare.

PS
Just som jag skickat ut det här inlägget på nätet kommer ett pressmeddelande från Vänsterpartiets riksdagsman Kent Persson med krav på Josefssons avgång. Bakgrunden är att TV4 i kväll uppgav att Vattenfalls VD vill sälja vattenfalls svenska elnät för att köpa in sig i engelsk kärnkraft.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: