torsdag 26 november 2009

Kärnkraftverk i Syd blir klimatbistånd från oss?

Häromdagen varnade jag för att Köpenhamnsmötet i december kan leda till att industriländerna får göra "avdragsgilla" satsningar på kärnkraft i utvecklingsländerna för att slippa minska på sina egna utsläpp av växthusgaser. Min källa var den internationella kampanjen Don't Nuke the Climate som startat på initativ av de franska kärnkraftmotståndarnas nätverk "Sortir de nucléaire. Idag har jag fått mera kött på benen från dem och den som vill öva sig i franska kan läsa mer här. (De som vill delta i kampanjen Don't Nuke the Climate, som enskild eller som organisation, kan göra det här.)

Idag har också Carl Schlyter, ledamot (MP) i Europaparlamentet i ett mejl bekräftat att risken är allvarlig för att kärnkraftsvännerna ska lyckas i sitt uppsåt. Resolutionen inför Köpenhamn som röstades igenom i tisdags var på många sätt bra, säger Schlyter, men det värsta var att kärnkraften "ska kunna räknas som CDM". CDM betyder Clean Development Mechanism och om man bestämmer att kärnkraft får räknas in där blir resultatet det som jag beskrev ovan. Läs mera om Europaparlamentets resolution här.

Läs även andra bloggares åsikter om ,


1 kommentar:

Diana sa...

Det är för dj-gt att bära sig åt så! Ska vi behöva skämmas alltid för vad vi rika länder skickar på kolonierna, som vi tydligen fortfarande har, så vi ska slippa bromsa. Vad ska vi nu hitta på för att stoppa detta vansinniga förslag? Är det inte nog med alla PET-flaskor till Indien och elektronikskrot till Afrika och Bolidenskit till Chile? Det är omoraliskt, ju!