tisdag 9 februari 2010

Maud Olofsson och det svikna vallöftet

I lördags ställdes Maud Olofsson för första gången inför en journalist som bad henne förklara varför hon och regeringen brutit mot vallöftet om kärnkraften i Alliansens valmanifest och i statsministerns regeringsförklaring 2006 . Detta hände i Ekots Lördagsintervju där Tomas Ramberg frågade centerledaren hur hon fick ihop detta.

Maud Olofsson svarade att "det inträffade ju något nytt under mandatperioden och det var att EU kom överens om att vi skulle minska koldioxidutsläppen, att vi skulle ha mer förnybart, att vi skulle energieffektivisera och ställa om fordonsparken.....Det ledde i sin tur till att länderna skulle rapportera till EU...vi skulle göra en klimat- och energiöverenskommelse som stämde överens med vad EU hade kommit överens om..." När intervjuaren frågade varför det måste göras under mandatperioden och inte till hösten upprepade Maud Olofsson samma svar en gång till.

Maud Olofsson har flera gånger fått frågan varför Centern med demokratiskt tvivelaktiga metoder bytt fot i kärnkraftfrågan men det här är första gången som hon skyllt på EU. När hon för ett år sedan överrumplade sin riksdagsgrupp använde hon i stället argumentet att inga skattepengar skulle gå till kärnkraften: "För som centerledaren sålde in uppgörelsen till de sina: ingen kan ha råd att bygga kärnkraft om man får ta hela försäkringsansvaret själv, vilket var ett slags inbyggd broms." (Fokus)

När hon pressades av Inger Arenander i Ekots lördagsintervju för ett år sedan motiverade hon sin eftergift om kärnkraften med att hon drivit igenom Centerpartiets gröna krav och fått med sig regeringen på en jättesatsning på förnybart - en satsning som faktiskt inte skilde sig märkbart från det man redan kommit överens om i EU.

Dagen innan, när hon fick stående ovationer på Centerpartiets kommundagar för beslutet att bryta vallöftet och byta partilinje, sa hon att hennes motiv innerst inne var omsorgen om hennes barn och barnbarn.

Det mest uppenbara skälet till Centerns nya kärnkraftpolitik har Maud Olofsson däremot aldrig uppgett och inte heller fått direkta frågor om: Att hon, liksom Torbjörn Fälldin 1976, måste svika partiets linje för att inte spräcka en borgerlig regering. När hon i radion i lördags påmindes om att riksdagsledamöter i hennes eget parti tar upp frågan om partiets heder och pekar på de brutna löftena i valmanifestet och regeringsförklaringen viftade hon bort det: "Jag känner mig otroligt lugn med att Centerpartiet står bakom energi- och skatteuppgörelsen."

Hennes otroliga lugn är granne med hennes lika otroliga arrogans. Denna demonstrerade hon till exempel i Agendas partiledardebatt nyligen när hon också konfronterades med den hårda interna kritiken. Hennes kommentar - "Det där tar jag hand om" - fick Björn Elmbrant att skriva att det är dags att ta hand om Maud.

GP

3 kommentarer:

Diana sa...

Du får en guldspade av mig!

Sara sa...

Låt oss hoppas att Eva Selin Lindgren och de tre andra modiga riksdagsledamöterna i centern som säger att de inte ska rösta med sitt moderparti i kärnkraftsfrågan klarar av att hålla ut och motstå partipiskan. Vi måste snarast avveckla den ansvarslösa och omoraliska kärnkraften. Vi kan inte med berått mod lämna efter oss så gigantiska olösta problem som avfallet innebär! Vi ska satsa alla resurser på förnyelsebara energikällor och dessutom leva så att vi rättar munnen efter matsäcken. I ett globalt energi- och klimaträttvist samhälle, som också tar hänsyn till kommande generationer, har kärnkraften ingen plats.
Att Maud dessutom i Ekot på frågan om varför Centern bröt sitt vallöfte svarade att EU beslutat att "vi skulle minska koldioxidutsläppen, att vi skulle ha mer förnybart, att vi skulle energieffektivisera och ställa om fordonsparken" visar bara att hon inte har bra argument eftersom kärnkraft varken minskar koldioxidutsläpp, är förnybart eller är en omställning av "fordonsparken".

Anonym sa...

"att hennes motiv innerst inne var omsorgen om hennes barn och barnbarn"
Helt otroligt sagt. Det är ju för våra barn och barnbarn vi säger NEJ till kärnkraften!

Bra blogg / Uffe i Årsta.