onsdag 19 maj 2010

"Ett förfärligt spel"

Rubriken på det här inlägget är ett citat från den centerpartistiska riksdagsledamoten Solveig Ternström. I Sveriges Radio kommenterade hon i morse uppgifterna om näringsutskottets behandling av kärnkraftmotionen från hennes partikamrat Sven Bergström. Näringsutskottets förslag till riksdagen är ännu inte offentligt men tillräckligt har läckt ut för att locka medierna med i spelet. Rubriken som Dagens Nyheter satt på TTs telegram som bygger på Ekots inslag är till exempel helt felaktig. Den lyder: "Skjuter upp beslut om kärnkraft".

Vi tar det från början:
  • Allianspartierna har i sitt valmanifest och statsministern har i sin regeringsförklaring lovat att förbudet mot att uppföra nya kärnkraftreaktorer inte ska upphävas under innevarande mandatperiod. Här.
  • Detta struntade alliansens partiledare i när man över huvudet på sina riksdagsgrupper drev igenom sin energiöverenskommelse.
  • Den proposition som föreslår de lagändringar som behövs för att godkänna ny kärnkraft behandlas i riksdagen om en knapp månad, 17 juni. Förslaget innebär att lagändringarna träder i kraft 1 augusti.
  • Sven Bergström har lagt en motion där han föreslår att lagändringarna träder i kraft ett knappt halvår senare 1 januari 2011 - vilket inte ändrar det faktum att riksdagens beslut kommer att fattas under innevarande mandatperiod och i strid med vallöftet och regeringsdeklarationen.
I min intervju med Sven Bergström i Miljömagasinet säger jag att hans förslag är fånigt och han medger att det ingick i spelet för att få gehör för ett av hans andra ändringsförslag. Jag citerar ur intervjun:
Intervjuaren: Men att föreslå, som du gör, att man ska leva upp till vallöftet bara genom att flytta lagändringarna från 1 augusti 2010 till 1 januari 2011 och ändå fatta beslutet nu under vårriksdagen... Det tycker jag är fånigt.

Sven Bergström (skrattar): ”Jag hör vad du säger. Den här formuleringen visar ju att det funnits en viss diskussion med min gruppledning när jag skrev motionen. Hade jag skrivit den som jag ville hade jag förstås skrivit att regeringen får återkomma efter valet eftersom vallöftet måste hållas. Men jag fick indikationer på att om jag formulerar mig på ett visst sätt så kan jag faktiskt få bifall till motionen.”
Nonsensförslaget att ändra datum för lagändringen ser Sven Bergström alltså som ett medel att få gehör för ett annat av sina förslag: att "tydliggöra" att det inte framöver ska ges statligt stöd i någon form till nya reaktorer. Han menar att ett sådant "tydliggörande" kommer att blockera framtida reaktorbyggen i Sverige. Som jag tidigare skrivit menar jag att hans linje är olycklig och orealistisk - vilket bekräftas av att kärnkrafthöken Carl B Hamilton, folkpartistisk ordförande i Näringsutskottet, kan svälja förslaget - vilket han bekräftar i dagens inslag i radion.
När Sven Bergström uttalar sig i radion i dag låtsas han att hans förslag innebär att väljarna får ta ställning till frågan om ny kärnkraft i höstens valrörelse och att allianspartierna inte bryter sitt vallöfte. Han måste rimligen inse att detta är riktigt dålig retorik. Riksdagen fattar sitt beslut om en knapp månad - under innevarande mandatperiod och i strid med vallöftet och regeringsförklaringen.

Därför har Solveig Ternström rätt i sin kommentar i Ekot i morse: "Men detta är ju ett spel som jag menar är alldeles förfärligt. Det ska vara ja eller nej och kärnkraften skulle ha varit borta 2010."

---

Uppdateering onsdag 10.40:
Dagens Nyheter har nu ändrat sin rubrik på nätet från "Skjuter upp beslut om kärnkraft" till "Ja till ny kärnkraft skjuts fram"
Karlskoga-Kuriren

9 kommentarer:

Hemlige sa...

Efter valet har ju också Maude olofsson lyckats jaga ut alla äldre centerpartister som står för Centerpartiets kärnfrågor ur riksdagen. Men risken är ju uppenbar att Maude Olofsson samtidigt också ser till att hela Centerpartiet hamnar utanför riksdagen.

Inger sa...

Myrlejonet Hamilton har i sin grop lyckats fånga in myran Bergström. --- Sorgligt för honom men också för alla oss andra som vill se ett stopp på kärnkraftseländet.

Erik Berg sa...

Bra och klargörande inlägg!

De medvetna dimridåerna kring beslutet liknar spelet med tre linjer i folkomröstningen. Och Svens förslag bidrar till att dimman tätnar kring vad beslutet innebär, utan att det lägger några hinder i vägen för en utbyggnad.

I praktiken ger Sven alliansen en möjlighet att driva igenom beslutet utan att tappa ansiktet, därmed gör han kärnkraftsmotståndet en STOR otjänst.

För övrigt, om argumentationen från Sven i radion var att" väljarna får ta ställning till frågan om ny kärnkraft i höstens valrörelse" - kan det innebära något annat än att rösta på de rödgröna?

Michael Karnerfors sa...

Stackars Lasse... först attackerar du Alliansen för vad du påstår är ett brutat vallöfte. Och mindre än en vecka senare har Alliansen reparerat detta och ryckt ett argument ifrån dig. :)

Anonym sa...

Då detta nu blir en valfråga innebär valet en andra folkomröstning om kärnkraften. Om folket vill ha kvar sysselsättning och välförd finns tyvärr endast en väg framåt, och det är att rösta fram alliansen i det kommande valet.

Hej svejs...

Margareta Winberg sa...

Hej Lasse, jag är väldigt glad över det avslöjande arbete du lägger ner på din blogg. Jag skall göra vad jag kan för att sprida detta budskap.
Margareta Winberg

Anonym sa...

Tack Lasse för allt dit jobb med detta!
Om det du redovisar inte har några dolda hakar någonstans, måste det ju innebära att ingen miljömedveten och/eller vettig människa kan rösta på "alliansen" i september.
För då röstar man ju för framtidsfientliga energilösningar, för atomkraft + atomvapen, för uranbrytning och atomsopor som sprids åt alla håll...
Observerar också att vår vän Michael Karnerfors har förstått denna vändning i frågan lika lite som han förstår något annat i dessa sammanhang.
Det är många som behöver utbildas!

Erik Eriksson

Michael Karnerfors sa...

Om vi bortser från den förklemande tonen i Erik's kommentar...

...så finns det ingen substans i den.

...ingen miljömedveten och/eller vettig människa kan rösta på "alliansen" i september

Detta är ett No True Scotsman-argument. Sådana är inte giltiga utan någon motivering.

Och motivering saknas sannerligen eftersom kärnkraft är en av de renaste kraftkällorna vi har i Sverige, toppad enbart av vattenkraft.

För då röstar man ju för framtidsfientliga energilösningar

Nej, kärnkraft är inte framtidsfientlig på något sätt.

...för atomkraft...

Ja.

...+ atomvapen

Nej.

för uranbrytning

Alla kraftkällor kräver gruvbrytning. Ingen kraftkälla klarar sig ifrån det.

atomsopor som sprids åt alla håll...

Lögn och förbannad dikt. Vi har exportförbud av atomsopor.

Observerar också att vår vän Michael Karnerfors har förstått denna vändning i frågan lika lite som han förstår något annat i dessa sammanhang.

Sådan tur att du finns här att berätta för mig vad jag kan och inte kan...

Etelka Huber sa...

Tack för en mycket intressant & klargörande blogg. Jag är fritidpolitiker (mp) -och Kärnkraftsfrågan är en av mina hjärteangelägenheter. Jag ska noga titta igenom ditt arbete på bloggen och använda mina kanaler för att SPRIDA BUDSKAPET vidare. Nej till Kärnkraft!!