måndag 1 februari 2010

Maud Olofsson har problem med sanningen

I torsdags kunde Rapport och Aktuellt upplysa TV-tittarna om att regeringen riskerar att få nej till sitt förslag om att tillåta nya svenska kärnkraftreaktorer. Vi fick också en inblick i hur partiledningen med tvivelaktiga metoder drev igenom Centerns kursändring. Men Maud Olofsson vägrade att komma till TV-studion.

Till Agenda igår måste hon i alla fall komma och programledarna tog vid där TV-inslagen i torsdags slutade. Maud Olofsson slingrade sig och ville tala om allt annat än det som saken gäller. Hon framställde utfrågare och meningsmotståndare som mindre vetande. Hon talade inte ens sanning.

Maud Olofsson påstod nämligen i Agenda att riksdagen i juni förra året klubbade igenom riksdagens överenskommelse om energipolitiken. Men det gjorde den bara till en del. Regeringen lade aldrig fram de lagförslag som krävs för att det ska bli tillåtet att ersätta gamla kärnkraftverk med nya. Den har fortfarande inte gjort det. Först den 22 mars väntas propositionen.

Maud Olofsson sa också att bara en Centerpartistisk riksdagsledamot röstade med de rödgröna i den votering i juni som alltså inte gällde regeringsförslaget om kärnkraft. Men hon sa inte att ytterligare två centerpartistiska kärnkraftsmotståndare i ett särskilt pressmeddelande motiverade sitt ja till propositionen i samma votering med att förslagen inte gällde kärnkraften. Läs mera här!

Tyvärr fanns varken tid eller kunskap i Agenda-studion för att korrigera Maud Olofsson. Andra journalister gör det inte heller. Mestadels får vi får bara repliker från Agenda okritiskt upprepade, till exempel i TTs referat och i Svenska Dagbladet. I sin kommentar håller Lotta Gröning med Mona Sahlin om att regeringens energiförslag är en "fuskuppgörelse" men i övrigt bryr sig kvällstidningarna inte om kärnkraften och energin.

Debatten i Agenda finns på SVT Play. Kärnkraftfrågan ligger en och en halv minut in i programmet.

2 kommentarer:

Inger sa...

Skicka dina bloggar till både TV-journalister och vissa partiledare --- i båda blocken kan nog behövas.

En sammanställning av bloggarna till en "liten ABC-bok för okunniga" skulle inte vara fel.

Diana sa...

Vi borde nog ta itu med programmakarna på SVT, de ordnar debatter om farlig kärnkraft utan att ha torrt på fötterna, vem som helst kan ljuga utan att bli korrigerade. Jag namälde ett Aktuellt förra året när det handlade om var Vattenfall köper uran. Utslaget blev ungefär att det rådde yttrandefrihet i TV.
Och i raklamen för att betala licens talas om "fri" TV, dvs opåverkad av politiker och industri. Pytt!