torsdag 15 oktober 2009

Kärnkraftmotståndare på väg till Stockholm fängslad i Vitryssland

"En kompis sitter nu häktad i Minsk - anklagad för huliganism då han hade med sig broschyrer om riskerna med kärnkraft till ett seminarium i Vitryssland."

Så stod det i ett mejl från Akko Karlsson som kom i morse. Den häktade är den ryske kärnfysikern Andrei Ozharovsky (på bilden ovan) som på söndag ska tala i Lidingö på konferensen "Kärnkraftens avfallsproblem - från gruva till slutförvar" under rubriken Avfall i Ryssland. Han är aktiv i den ryska miljögruppen Ecodefense!

Jag surfar på nätet några timmar och följande bild framträder:

Regeringen i Vitryssland har planer på att bygga ett kärnkraftverk av rysk modell i Ostrovets. Myndigheterna har spridit information som fått mycket kritik och som Andrei Ozharovsky vid en sammankomst på det vitryska miljödepartementet för en månad sedan dömde ut som "slarvig, ofullständig och vilseledande". I fredags i förra veckan anordnades därför en offentlig hearing i Ostrovets där också Oszharovsky infann sig.

Charter 97 ger en detaljerad beskrivning av arrangemangen kring mötet. Bl a beskrivs hur mötesplatsen, konserthallen i Ostrovets, avspärrades av poliser och civilklädda och att varje mötesdeltagare vid registreringen fick en broschyr som hette "Vi vill ha kärnkraftverket! Vi vill ha jobb! Vi vill ha löner!" och som uppenbarligen var en variant av det statliga ryska kärnkraftföretaget Rosatoms propagandamaterial.

Detaljerna om hur det gick till när Osharovsky greps av polisen går något isär. Bellona, en internationell miljöorganisation, grundad i Norge med en bas i St Petersburg ger denna beskrivning:
Ozharovsky arresterades då han delade ut exemplar av en rapport som hette "Kritiska synpunkter på den statliga studien av det vitryska kärnkraftverkets påverkan på miljön". Den kritiska rapporten är ett kollektivt arbete av åtskilliga fysiker, däribland Oszharpovsky, som drar slutsatsen att det vitryska projektet inte är ekologiskt hållbart. När han gick ut för att hämta fler exemplar hindrades han av polisen och representanter för kärnkraftföretaget från att komma tillbaka. Han arresterades och togs till en polisstation och sedan till domstol där han anklagades för att ha stört ordningen och brukat våld mot medlemmar av OMONs särskilda polisenhet. Han dömdes till sju dagars fängelse.
Ryska ambassaden i Vitryssland underrättades snabbt och ryska utrikesdepartementet registrerade information om det inträffade två dagar senare. Bl a Bellona har vänt sig direkt till ryske utrikesministern med en skrivelse där denne uppmanas att agera snarast. Bellona konstaterar emellertid att ryska UD är passivt. En talesman för ryska UD bekräftar att man begärt information från sin vitryska motpart men att det inte är fråga om en protest. Den fängslade Oszharpovsky har inte heller besökts av någon representant för ryska UD.

Vi hoppas naturligtvis att vi får tillfälle att hälsa Ozharovsky välkommen till Milkas konferens i helgen. "Sju dagars fängelse" bör betyda att möjligheten finns.

På bilden "hindras den välkände människorättsaktivisten Valery Shchukin från att närvara vid den offentliga hearingen" (Charter 97)

1 kommentar:

Per Hegelund sa...

Typiska översittare-fasoner från Rysk och Vitrysk sida. Tack käre Lasse för att du tog fram flera fakta! Mvh - Per Hegelund,
Östersjöregionens Radioaktivitetsgranskning:
http://www.bsrrw.org/