torsdag 1 oktober 2009

Reinfeldt och uranet: Kritiken växer

Kritiken mot Fredrik Reinfeldts uttalande om svensk uranbrytning fortsätter.
  • Socialdemokratiske riksdagsledamoten Tomas Eneroth levererar i dag ett rödgrönt vallöfte på Svenska Dagbladets Brännpunkt: "En rödgrön regering kommer aldrig att medverka till att uranbrytning startas i Sverige."
  • På Newsmill skriver Rune Lanestrand att Reinfeldt har förklarat krig mot landets alla miljövänner. "Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande om uranbrytning kan bli hans akilleshäl och ett törnbestrött återtåg till de gamla valresultaten om bara oppositionen kan samla sig kring en gemensam linje att inte bygga ut kärnkraften och säga bestämt nej till uranbrytning i Sverige." Man kan också läsa inlägget på Rune Lanestrands blogg.
  • Jämtlands tre socialdemokratiska riksdagsledamöter - Marie Nordén, Berit Andnor och Gunnar Sandberg - har skrivit en motion där de begär att man ska utreda en ändring av minerallagen för att stärka markägarnas och kommunernas roll vid uranprospektering. "Den tidigare enighet som funnits i länet om att vi inte ska ha uranbrytning verkar alltså inte längre finnas. Det beklagar jag", säger Marie Nordén i Östersunds-Posten
  • Östersunds-Posten skriver också att Socialdemokraterna vill samla alla i en gigantisk protest mot uranbrytning. De "föreslår att alla som är emot uranbrytning tänder vårdkasar och facklor runt Storsjöns strand".
  • Inte heller Reinfeldts partivänner i Krokom stöder hans uttalande. När en vänsterpartist i fullmäktige frågade "Vad gör kommunledningen nu?" blev svaret från moderata kommunalrådet Göte W Sven "att kommunfullmäktige har fattat ett unisont beslut om att säga nej till både prospektering och uranbrytning. Vi har ingen avsikt att förändra beslutet."

Jag vill också lyfta fram en kommentar i mitt förra inlägg om Reinfeldts påstående att det är logiskt att börja bryta uran i Sverige. Bo Jansson skriver

Granska logiken! Den handlar inte om bränsleförsörjning till en tynande svensk kärnkraft, eller miljöfrågor två månader före Köpenhamnsmötet (!). Logiken ligger någon annanstans. Vem jobbar Reinfeldt åt? Kan det vara svenska och utländska storinvesterare som vill ha nästa profitchans frisläppt? Här börjar en logisk tanke skönjas.

Inga kommentarer: