fredag 2 oktober 2009

Maud Olofsson tar statsministern i örat

Näringsminister Maud Olofsson gillar förstås inte att statsministern har sagt att han tycker att det är logiskt att bryta uran i Sverige när kärnkraften nu, som regeringen hoppas, ska byggas ut. Han har ju fått människor att undra om alliansen tänker avskaffa det kommunala vetot mot uranbrytning. Inte så konstigt alltså att hon har känt sig tvingad att tillsammans med sin partikamrat, riksdagsledamoten Lennart Pettersson, göra ett debattinlägg i Helsingborgs Dagblad där hon försäkrar att några diskussioner om att häva vetorätten inte är aktuella inom regeringen. Visserligen säger inte Maud Olofsson att det är Reinfeldts olycksaliga utsläpp i Umeå som har förgiftat debattklimatet. Och man kan ju förstå att hon vill vara finkänslig och inte ange källan till "Den senaste tidens diskussioner kring uranbrytning" som "tycks vilja påskina att kommunernas vetorätt skulle vara ifrågasatt." Däremot kan man ju undra varför hon tar till orda på en skånsk debattsida för att lugna människor i Norrlands inland. Har hon fått nobben av debattredaktörerna i Östersund och norröver?

För övrigt tror jag inte för ett ögonblick att Maud Olofsson är principiell motståndare till svensk uranbrytning. Hennes inställning är att om gruvbolagen klarar "de tuffa miljökraven" och berörda kommuner inte lägger in något veto så är det OK för hennes del. Det framgick t ex i en interpellationsdebatt i riksdagen i våras där socialdemokraten Monica Green förgäves frågade: "Ger Maud Olofsson en garanti här nu för att det inte kommer att bli någon uranbrytning i Sverige?" Monica Greens interpellation finns här, interpellationsdebatten här (gå till paragraf 4 i protokollet).

1 kommentar:

Paul Rimmerfors sa...

Mycket bra Lasse att du utvecklar regeringens olika öppningsalternativ betr uranbrytning. Maud O och Andreas C sitter i en rävsax. Det gäller att öka antalet kommuner som i Kommunfullmktige använder vetot och säger klart nej, i tid!
Bästa hälsningar
Paul Rimmerfors