lördag 30 januari 2010

Ringar på vattnet

Vi som noga följt turerna kring regeringens förslag att tillåta nya kärnkraftreaktorer blev inte förvånade av torsdagens inslag i Aktuellt och Rapport. Vi fick egentligen inte höra något nytt. Det nya var att saken gavs stor uppmärksamhet i tunga mediekanaler.

Nu följer andra efter. TT sände ut en artikel igår som bl a publicerades Norra Västerbotten. TT intervjuar riksdagsledamoten Sven Bergström (c) och blir först med att publicera det som SVT missade i torsdags:
Men riksdagsledamot Sven Bergström (C) pekar nu på regeringsdeklarationen från oktober 2006: – Där slås det fast, högtidligt och offentligt, att förbudet mot att uppföra nya reaktorer kommer att bestå, och i valmanifestet att man inte kommer att upphäva det förbudet under mandatperioden. Jag är väldigt lojal med den regeringsförklaringen, säger han till TT.– Man var ju glasklar med detta vallöfte och det är ju synd att svika det, tycker jag, fortsätter han.

Sven Bergström upprepar detta också i en intervju med Sveriges Radio Gävleborg.

Innehållet i Alliansens valmanifest och Regeringsdeklarationen är utomordentligt viktigt men antagligen okänt för de flesta - det är antagligen inte på dessa löftesbrott av regeringspartierna som Sydsvenskan ledarblogg och Fredrik Federley tänker när de kallar regeringsöverenskommelsen modig och lysande. Jag har kommenterat deras texter på deras hemsidor så här:

Modigt och lysande?

Att regeringen bryter mot Allianspartiernas eget valmanifest från augusti 2008 och sviker statsministerns regeringsdeklaration i riksdagen i oktober 2006?

Valmanifestet: ”Förbudet att uppföra nya reaktorer kommer inte att upphävas under mandatperioden.” Regeringsdeklarationen:”Förbudet att uppföra nya reaktorer kommer att bestå.”

Åtskilliga Centerpartister ägnar sig åt moraliserande över de tre riksdagsledamöterna som framträdde i SVT. Den centerpartistiska riksdagsgruppens ledare låter som en gammal sketch av Hasse och Tage ("det hade jag ingen aaaaaning om") när han slirar på sanningen och uttalar sig för Ekot i Sveriges Radio:

– Jag blir väldigt förvånad, eftersom vi har ett stämmobeslut. Så sent som i maj förra året ställde stämman sig bakom energiöverenskommelsen. Efter det har våra riksdagsledamöter också i praktiken redan tagit det här beslutet i riksdagen. Det som återstår nu är egentligen bara att ta beslut om något som är konsekvenser av det som vi redan har ställt oss bakom, säger Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Roger Tiefensee.

Helsingsborgs Dagblad för ett nyanserat resonemang om partilojalitetens problem under rubriken "Motstånd med konsekvenser". Ledarskribenten skriver:

När riksdagen blir ett överdimensionerat transportkompani har den förlorat sin trovärdighet. När den består av individer som på egen hand tar ställning och, med Olofssons ord, tjafsar om huruvida de är för eller emot har den en uppgift.

Jag avrundar med två andra tidningsrubriker:

  • Centerns splittring i öppen dager (Dagbladet i Sundsvall)
  • Centerledare Olofsson i kris (Sydöstran i Blekinge)

Inga kommentarer: