onsdag 16 juni 2010

Hälsningar från Hälsingland: Rösta Nej!

Mannen på bilden är Sven Bergström. Nästan alla som läser den här bloggen vet att han är riksdagsledamot för Centerpartiet och att han i morgon kommer att rösta ja till Alliansregeringens förslag att tillåta nya kärnkraftsbyggen i Sverige. Ändå har han solmärket Atomkraft? Nej Tack på kavajslaget - och bilden togs i går! Vad kan detta betyda?

Som alltid finns det ett större sammanhang som vi kan förstå när vi får hela bilden klar för oss. Den bilden finns nedtill. Kvinnan som har beställt tid hos Sven Bergström i riksdagen heter My Leffler och vi kan tänka oss att det är av respekt för henne som han har tagit på sig märket. För inte ska väl ja-tryckarna försöka sno vårt märke ungefär som Nya moderaterna försökte sno arbetarklassen?

Allvarligt talat: My Leffler är en helgjuten aktivist, fredskämpe och kärnkraftmotståndare och hon sitter i styrelsen för Folkkampanjen mot Kärnkraft och Kärnvapen. På senare tid har hon farit runt i bl a Hälsingland, Jämtland och Skaraborg och visat film och diskuterat atomkraften på olika möten. Resultatet har bl a blivit innehållet i påsen som hon har i handen och som hon strax kommer att överlämna till Sven Bergström. Det handlar om 373 vykort med hälsningar som skrivits av människor som My Leffler träffat på vägen. Jag har inte läst korten men kan tänka mig att åtminstone någon har skrivit: "Sven, varför gjorde du oss detta?" Kanske någon rentav (som Rune Lanestrand gjort på sin blogg) har plockat fram Havamal och citerat: "Fänad (egendom) dör, fränder dör, själv dör du även; ett vet jag som aldrig dör; dom över död man."

Foto: Nils Bindslev/Miljömagasinet

1 kommentar:

Erik Berg sa...

Fantastiskt, tack My för det arbetet! Fler som hon!

Och riksdagen må ha röstat ja idag, men frågan är inte avgjord än. Gör det till en valfråga.