fredag 11 juni 2010

Sex dagar kvar!


I kväll börjar VM i fotboll och om en vecka är det prinsessbröllop. Samtidigt, i mediernas utmarker, myllrar det av röster som påminner oss om att Centerpartiet nästa torsdag kommer att fullborda sitt svek i kärnkraftsfrågan. Då inträffar det absurda att ett antal riksdagsledamöter som betraktar sig som kärnkraftsmotståndare trycker på ja-knappen när regeringen föreslår att nya reaktorer ska få byggas i Sverige. Här kommer ett urval av kritiska röster och initiativ.


Greenpeace:
Sven Bergströms besked
kan vara ett historiskt misstag

I sitt pressmeddelande skriver Greenpeace:
Centerpartisten Sven Bergströms besked om att han kommer att rösta ja när riksdagen ska ta ställning till huruvida Sverige ska skrota avvecklingslagen och öppna för ny kärnkraft riskerar att bli ett historiskt misstag.

Bergström har rätt i att ny kärnkraft skulle bli oerhört dyrt. Men löftet om att regeringen ska ta fram en tydlig beskrivning av hur man hindrar direkta eller indirekta statliga subventioner garanterar inte på något sätt att nya reaktorbyggen inte påbörjas, som Centern inbillar sig. Särskilt märkligt är det med tanke på hur tydligt statliga Vattenfall har varit med att bolaget är intresserat av att bygga nya reaktorer.

Sven Bergström bör, precis som andra riksdagsledamöter som vill se mer förnybar energi, rösta nej till ny kärnkraft den 17 juni


Filmare mot kärnkraft på söndag

Detaljerad information finns här.

På söndag visas sex kärnkraftskritiska dokumentärer på Bio Rio i Stockholm mellan klockan 15 och 23. Det blir också musik med Anders Linder, Carl-Axel och Monica Dominique, samt gruppen VIMMEL som spelar rysk, finsk och svensk folkmusik. Eva Moberg berättar om En Dånande Tystnad - om mediernas svek, mörklagda fakta och nya rön om Tjernobyls följder. Kafé ute och inne och valfria pauser.

Särskilt intressant: Förhandsvisning av Into Eternity, en ny dokumentär thriller om vår tids farliga aningslöshet i kärnavfallsfrågan. Den har tidigare visats på festivaler utomlands, men har sin Sverige-premiär först den 8 juli i Almedalen. Detta är ett specialtillfälle som medgetts av Atmo och Tempo dokumentärfestival på grund av sammanhanget. Time Magazine skrev i maj 2010: ”… comes at a perfect time to join a worldwide conversation about what to do with the ashes of the nuclear age.”

Det är ABF och Folkkampanjen mot Kärnkraft och Kärnvapen som arrangerar.


Vi bryr oss om varandra


Detta är en sida som argumenterar mot ny kärnkraft och gör det enkelt för oss att uppmana riksdagsledamöterna att rösta nej till Alliansregeringens förslag den 17 juni. Här finns ett brev som man med ett par klick kan skicka till samtliga riksdagsledamöter.Varning 17 juni! är ett av många flygblad som är i omlopp. Det framställdes av Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen till Världsmiljödagen 5 juni och är fortfarande högaktuellt. Hela flygbladet finns här. (Avsett att tryckas på båda sidor och klippas isär som A5-blad.)


Facebookgrupper

Det finns ett antal Facebook-grupper som kanaliserar motståndet mot regeringens kärnkraftförslag. Skriv namnet på gruppen i sökrutan på Facebook så kommer du rätt. Exempel på grupper:

Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen
Stoppa regeringens nya kärnkraftslag!
Atomkraft? Nej Tack
Centerpartister mot kärnkraft
Socialdemokrater mot Kärnkraft
NEJ Till Kärnkraft!!!


Kom till Skara på måndag

uppmanas vi på hemsidan för Skaraborgare mot Kärnkraft. Texten fortsätter:
Seminarium om kärnkraftsbeslutet 17 juni och dess möjliga konsekvenser, och vilka alternativ som finns. Per Bolund, Miljöpartiets energipolitiske talesperson, är inbjuden som föreläsare. Politiker och allmänhet är välkomna att delta i diskussionen! 14 juni kl. 17.30, med fika från kl. 17. Plats: SLU, Smedjan.

1 kommentar:

Lantzelot sa...

"Då inträffar det absurda att ett antal riksdagsledamöter som betraktar sig som kärnkraftsmotståndare trycker på ja-knappen när regeringen föreslår att nya reaktorer ska få byggas i Sverige."

Lika absurt är det att ett antal riksdagsledamöter som betraktar sig som positiva till kärnkraft trycker på nej-knappen, inte sant?