torsdag 15 oktober 2009

Ska "vårt Vattenfall" satsa många miljarder pund på brittisk kärnkraft?

I morse skrev The Times att Vattenfall kastar sina ögon på det brittiska kärnkraftföretaget EDF som för övrigt till största delen har franska ägare som nu vill satsa sina pengar på andra ting. Litet senare skrev Realtid att "Vattenfall förbereder köp av brittiska kärnreaktorer" och Dagens Industri spädde på med att "Vattenfall vill investera i brittisk kärnkraft". Dagens Nyheter satte rubriken "Vattenfall intresserat av brittisk kärnkraft".

Vid middagsbordet talade vi om saken och suckade. Räcker det inte med att Vattenfall skämt ut Sverige inför den miljömedvetna tyska opinionen? Ska det nu bli samma sak i England?

Tillbaka framför datorn ser jag visserligen att Reuters skrivit något som först ser ut som en dementi men som egentligen bara betyder "vi har inte bestämt oss ännu". Och jag läser också att Vattenfall redan för ett år sedan var på väg mot ett kärnkraftäventyr i England - den gången gällde det köp av British Energy. Men då blev det en tvärnit i elfte timmen. Dagens Industri beräöttade redan i april 2008:
British Energy var den enda punkten på dagordningen vid det extra styrelsesammanträdet, som började vid lunchtid på måndagen och pågick i drygt fyra timmar. Enligt DI:s källor ska Vattenfalls avgående ordförande Dag Klackenberg inför styrelsemötet ha blivit uppkallad till näringsdepartementet och där fått beskedet att styrelsen "inte får gå vidare i affären med British Energy".
Så måste kanske näringsministern låta innan hon "bestämde sitt parti" för att tillåta nya kärnkraftverksbyggen i Sverige och började proklamera att det är marknadens sak att fatta de här besluten om utbyggnad. Men idag lär hon knappast sätta sig på tvären. Och under tiden går debattens vågor höga i kommentarerna till dagens spekulationer i nättidningarna. Kolla förresten gärna också Akkomps Blog!

2 kommentarer:

Michael Karnerfors sa...

Vad är problemet?

Britterna har fattat att kärnkraft har ofrånkomliga fördelar, som lägst utsläpp av allt i ett livscykelperspektv, undantaget enbart vattenkraft. UK släpper ut över 570g koldioxid per producerad kWh. I Sverige är siffran 47 g7kWh, tack vare vattenkraft och kärnkraft. Och det tycker du att vi skall skämmas för?!

Är det någon som skall skämmas så är det britterna. Att de valde att bränna kol istället för att ha ren kärnkraft är skamligt. Att nu Vattenfall kliver in och vill hjälpa till att rätta det missförhllandet, det kan väl ändå inte vara annat än bra!

...om inte den här bloggen härbärgeras i Bakvända Världen förstås...

Anonym sa...

Det är väl Michael K. och likasinnade som är en stor del av problemet. Saknas: vettiga inlägg. Vem ids diskutera med typer som verkar resonera som fulla ishockey-eller fotbollsfans?

Erik E.