fredag 30 oktober 2009

Men riksdagen då?



Aftonbladet 30 oktober 2009

Tidigt på morgonen idag kunde vi läsa i en stor rubrik i Aftonbladet att Sverige "får" nytt kärnkraftverk. Dagens Nyheter skriver att "Vattenfall vill bygga nya reaktorer" och Ekot i Sveriges radio säger att Sverige "kan få" ny kärnkraftreaktor. Upsala Nya Tidnings rubrik lyder "Besked om nytt reaktorbygge". Med mera, med mera.

Ingenstans i dessa nyheter får vi veta att det ännu inte är tillåtet att bygga nya kärnkraftverk i Sverige. Det kan bero på att redaktionerna inte har förstått det. Tydligast demonstrerar Upsala Nya Tidning sin okunnighet när den skriver att "I början av 2009 slopade regeringen förbudet mot att bygga nya kärnreaktorer".

Sanningen är att riksdagen fortfarande stiftar lagar i Sverige och att regeringen bara har sagt vad den vill. Det gjorde den i sin proposition i våras. Men den har inte lämnat något förslag till riksdagen ännu. Den har bara sagt att ett sådant förslag är att vänta när en statlig utredning har gjort sitt. Den skall för övrigt senast idag komma med sitt förslag. Det är alltså vårriksdagen 2010 som kommer att bestämma om "vi kan få" nya kärnkraftverk (till en uppskattad kostnad av mellan 40 och 60 miljarder kronor). Jag har rett ut saken här.

Den kaskad av kärnkraftpropaganda som medierna förmedlar idag har sitt upphov i en presskonferens som ännu inte har hållits. Den hålls av Vattenfall och Industrikraft om en halvtimme och direktsänds i radio! Industrikraft är en av de mäktiga aktörer som utgår från att riksdagen ska fatta det beslut som kärnkrftlobbyn önskar.
Den bildades redan innan Maud Olofsson hade manipulerat fram centerpartiets nya linje:Bolaget Industrikraft i Sverige AB bildades förra sommaren, med målet att bygga just kärnkraftverk åt basindustrin. Förhandlingar mellan Industrikraft och Vattenfall har enligt uppgift till Ekot pågått under en längre tid. Bakom Industrikraft står basindustrins gemensamma kraftbolag, BasEl i Sverige. Det är fem av BasEls bolag som gått in i Industrikraft: Holmen, SCA, Boliden, Stora Enso och Eka Chemicals. (Citat från radioekot).
Det är förstås upprörande att medierna inte upplyser oss om att det fortfarande är förbjudet att bygga nya kärnkraftverk och att riksdagen ännu inte tagit ställning till en ändring. Men det är också begripligt och väntat. De tar för givet att riksdagen inte har något att säga till om och de har förvisso inte helt fel. Eller som Ann Marie Pålsson (m) sa i våras när hon meddelade att det fick vara slut på knapptryckandet för hennes del: "Jag tycker inte att det är meningsfullt att verka i riksdagen under nuvarande omständigheter. Ändå får vi hoppas att kärnkraftmotståndarna i de borgerliga partierna medverkar till att fälla regeringens kärnkraftförslag till våren. Vi vet att de finns och vi är många som kommer att stödja dem.

Däremot, måste jag erkänna, kommer jag inte att stödja de socialdemokrater som vid samma votering i riksdagen nog helst vill rösta med allianspartierna. Också de finns. Möjligen kan de höras i Älvsjö i kväll när socialdemokraterna diskuterar energipolitiken på sin kongress. Svenska Dagbladet har en liten konspirationsteori om organisatörernas val av tidpunkt för den debatten. En konspirationsteori kan man förstås också ha om Vattenfalls och Industrikrafts val av tidpunkt för sitt tillkännagivande - några timmar innan det gamla Linje 2-partiet ska försöka vingla vidare med kärnkraftfrågan.

Upsala Nya Tidning 30 oktober 2009

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag välkomnar Vattenfalls och Industrikrafts initiativ. Troligtvis blir det Oskarshamnsverkets första reaktor på 450 MW som byts ut mot en större reaktor på 1 600 - 2 000 MW. Och att riksdagen ännu inte ändrat lagen i måste mer ses som formalia - regeringen har tydligt meddelat sin syn på ett framtida system för hur befintliga reaktorer skall ersättas varefter de tjänar ut.

Tack för bra länkar!

Lasse Karlsson sa...

Efter mitt påpekande har Upsala Nya Tidning ändrat sitt ursprungliga

"I början av 2009 slopade regeringen förbudet mot att bygga nya kärnreaktorer"."

till

"gav regeringen klartecken till att de tio reaktorer som finns i dag får ersättas med nya när de gamla tjänat ut."

Jag envisas med att hävda att det inte är paragrafrytteri att hävda att det är riksdagen som ger klartecken genom de lagar den stiftar.

Anonym sa...

Om du lyckades förmå Upsala NT att ändra sin textkanske jag kan förmå dig modernisera ditt bloggnamn. Det är nämligen så att "atomkraft" sedan ett par decennier inte längre används. Detta pga att den energi som frigörs i samband med kärnklyvning/fission frigörs ur atomens kärna, därav kärnkraft. Det krävs mindre bindningsenergi mellan protoner och neutroner i de mindre kärnfragmenten efter fission. Det är denna "överskottsenergi" som tas tillvara i ett kärnkraftverk och som värmer vattnet i reaktorn. Merparten av energin i en kärnklyvning frigörs direkt i form av rörelseenergi hos fissionsfragmenten och neutroner. En viss mängd överskottsenergi finns kvar i fissionsfragmentens kärnor. För att göra sig av med detta överskott pytsas då och då ut lite energi till dess att kärnorna är stabila. Det är detta som vi normalt betecknar som radioaktiva ämnen. De allra flesta kärnor som bildas vid kärnklyvning är kortlivade och dess radioaktivitet försvinner snabbt ur bränslet.

Jag tycker personligen man bör vara betydligt mer rädd för vanliga gifter och andra miljöförstörande ämnen som ALDRIG försvinner eller bryts ned i det naturliga kretsloppet.

Olof Bjarnason sa...

Lasse;

Ja man kan verkligen undra vad som hänt med vårat parlamentariska system ibland. Medias makt är stor - frågan är om den är minskande i någon större utsträckning? Du och jag läser oberoende bloggar som i bästa fall länkar till trovärdiga källor eller är så trovärdiga i sig själv att man litar på den. Media har åtminstone inte "propagandatuta"-monopol längre, vilket är oerhört bra.

Men den stora massan hamnar på efterkälken.

Läs gärna mitt stående inlägg om problemen med den svenska politiska maskinen:

Patcha Sveriges Politiska Maskin

Bengt Svensson sa...

Vi har haft en folkomröstning som bestod av:
1. Ja till avveckling
2. Ja till avveckling, max 25 år.
3. Ja till avveckling, i den mån det är möjligt.

Linje 2 vann och 25 år har gått.

Det är alltså bara att släcka skiten, vad väntar dom på?

Malin Larsson sa...

Massmedias okunnighet är rent skandalös. Vad får de lära sig på journalistutbildningarna nuförtiden?.. Att okritiskt skriva allt som lobbyisterna säger utan att kolla några andra källor? I så fall behövs väl inga journalister längre - då räcker det väl att en politisk redaktör publicerar de pressmeddelanden han gillar bäst, utan ändringar?
Besynnerligt att ett sådant utspel får 100% genomslag i massmedia, medan Folkkampanjens demonstration MOT kärnkraft i våras inte drog en enda journalist, trots pressmeddelanden. Ska inte journalistik vara fri och obunden?

Anonym sa...

"Vi har haft en folkomröstning"

1988 röstade befolkningen i Sjöbo emot fortsatt flyktingmottagande. Ska vi följa det också eller ska vi uppdatera oss till nutid och släppa gamla fördomar?